Un pomerium cippus foarte important descoperit la Roma

Publicat: 31 mart. 2022, 12:00, de Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
Un pomerium cippus foarte important descoperit la Roma

Nu cred că mai e cineva care să nu știe că Italia de azi este urmașă a Imperiului Roman de odinioară și că, aici, fiecare piatră și fiecare fir de iarbă spun o poveste. Pe care, da, italienii știu mereu să o pună în valoare. Și, dintr-o poveste, dau în mai multe povești, stârnind, astfel, interesul turiștilor.

De curând, a fost descoperit un pomerium cippus extrem de prețios – și aici trebuie făcută o paranteză ca să precizăm că în Roma antică, pomerium (sau pomœrium) este limita sacră care separă orașul (urbs) de teritoriul său înconjurător (ager), o graniță, mai bine spus, care este atât legală, cât și religioasă – care marca limitele exterioare ale Romei Antice. Acest lucru s-a întâmplat în timpul lucrărilor de reamenajare în Piazza Augusto Imperatore, unde se află Mausoleul lui Augustus. Inscripția datează din anul 49 d.Hr., când împăratul Claudius a redesenat și a extins limitele exterioare ale orașului. Inscripția spune că Claudius „a extins și a redefinit pomerium pentru că a mărit granițele poporului roman”. Piatra descoperită este una dintre cele 140 instalate de Claudius pentru a marca pomerium -ul Romei și este foarte importantă, pentru că doar zece pietre de hotar din vremea lui Claudius au fost găsite de-a lungul timpului.  Cea mai recentă, și, desigur, nu vorbim despre aceasta de acum, a fost descoperită în 1909. Mai apoi, cu toate săpăturile arheologilor, n-a mai ieșit nimic la iveală.

Pomerium cippus poate fi acum admirat în Sala Paladino a Muzeului Ara Pacis, unde este expusă și statuia împăratului Claudius.

Claudius a fost al patrulea împărat roman și a condus imperiul între 41 și 54 d.Hr. El a extins, de asemenea, limitele Romei pentru a include Dealul Aventin, unul dintre cele șapte dealuri ale Romei. Arheologii Romei continuă săpăturile.