Un pomerium cippus foarte important descoperit la Roma

Nu cred că mai e cineva care să nu știe că Italia de azi este urmașă a Imperiului Roman de odinioară și că, aici, fiecare piatră și fiecare fir de iarbă spun o poveste. Pe care, da, italienii știu mereu să o pună în valoare. Și, dintr-o poveste, dau în mai multe povești, stârnind, astfel, interesul turiștilor.

De curând, a fost descoperit un pomerium cippus extrem de prețios – și aici trebuie făcută o paranteză ca să precizăm că în Roma antică, pomerium (sau pomœrium) este limita sacră care separă orașul (urbs) de teritoriul său înconjurător (ager), o graniță, mai bine spus, care este atât legală, cât și religioasă – care marca limitele exterioare ale Romei Antice. Acest lucru s-a întâmplat în timpul lucrărilor de reamenajare în Piazza Augusto Imperatore, unde se află Mausoleul lui Augustus. Inscripția datează din anul 49 d.Hr., când împăratul Claudius a redesenat și a extins limitele exterioare ale orașului. Inscripția spune că Claudius „a extins și a redefinit pomerium pentru că a mărit granițele poporului roman”. Piatra descoperită este una dintre cele 140 instalate de Claudius pentru a marca pomerium -ul Romei și este foarte importantă, pentru că doar zece pietre de hotar din vremea lui Claudius au fost găsite de-a lungul timpului.  Cea mai recentă, și, desigur, nu vorbim despre aceasta de acum, a fost descoperită în 1909. Mai apoi, cu toate săpăturile arheologilor, n-a mai ieșit nimic la iveală.

Pomerium cippus poate fi acum admirat în Sala Paladino a Muzeului Ara Pacis, unde este expusă și statuia împăratului Claudius.

Claudius a fost al patrulea împărat roman și a condus imperiul între 41 și 54 d.Hr. El a extins, de asemenea, limitele Romei pentru a include Dealul Aventin, unul dintre cele șapte dealuri ale Romei. Arheologii Romei continuă săpăturile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole