Producătorii de roșii din Glodeanu Sărat, Buzău: “În 10 zile va fi blocaj în piață”

Claudiu Breazu, un legumicutor din Glodeanu Sărat, județul Buzău, spune că programul Tomata va distruge legumicultura românească, în loc să-i ajute pe producători ale căror venituri sunt tot mai mici de la an la an. Practic, aceștia nu rămân decât cu banii din program, adică nimic, susține fermierul.

Mai mult decât atât, nu o dată s-a întâmplat să apară blocaje în piață, determinate de supraproducția de roșii în anumite perioade. Așa de exemplu, se așteaptă peste vreo 10 zile, când va intra în producție cultura de roșii extratimpurii de la majoritatea producătorilor înscriși în programul Tomata. ”O să se ajungă să se dea roșia la bax, iar prețul o să scadă de nu o să-ți mai vină să le mai culegi”, spun producătorii din Glodeanu Sărat.

Pe de altă parte, Claudiu Breazu atrage atenția și asupra practicilor la care apelează anumiți producători pentru ca roșiile să se coacă mai din timp, ceea ce înseamnă și un preț mai bun.

„Eu nu m-am înscris în programul Tomata, fiindcă acum roșia este cu un preț de nimic, derizoriu. Noi lucrăm curat, cu prădători și combatere biologică, nu ne permitem să  facem anumite lucruri să aduc roșia, s-o coc mai din timp ca să prind preț și atunci nu aveam niciun beneficiu”, a declarat Caudiu Breazu.

Nu în ultimul rând, nici importurile nu s-au redus, așa cum se aștepta toată lumea, în condițiile în care producția internă “acoperă lunie iunie, undeva până la jumătatea lunii iulie, după care nu mai există roșie românească decât să asigure 5-10% din necesar”.

De ani de zile nu s-a mai încasat bani pe roșii

Nu este prima dată, însă, când Claudiu Breazu spune că nu susține programul Tomata. La început a fost și el interesat, dar cu timpul a început să vadă altfel lucrurile.

“În acest an, nu sunt înscris. Eu nu am susținut niciodată acest program, nu spun că este greșit. Oamenii nu cunosc adevărul, ce este în spatele lui. Acest program va distruge legumicultura românească, sunt programe populiste care vor distruge economia românească, cândva am fost de acord cu ele, pentru că nu cunoșteam substraturile”, a declarat Claudiu Breazu la Viața Satului.

El susține că de câțiva ani, de când a fost lansat programul Tomata, veniturile producătorilor au tot scăzut.

“De când este acest program, nu s-a mai încasat bani pe roșii, adică colegii mei nu au rămas decât cu banii din program, ceea ce înseamnă nimic. Cheltuiala este foarte mare, efortul este extraordinar de mare, iar 3000 de euro nu înseamnă nimic”, a mai afirmat Breazu.

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de valorificare a producțiilor realizate prin „Programul Tomata” până la 1 iulie, în loc de 10 iunie, cum fusese prevăzut inițial.

De asemenea, s-a modificat și termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție, acesta urmând a fi data de 30 august inclusiv, față de 30 iunie, cum era stabilit inițial.

Citește și Culmea programului Tomata: Au legat roșiile coapte cu sfoara pentru cei 3.000 euro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...