Un român a creat pentru Dior o geantă din colecția inspirată de prințesa Diana

Mircea Cantor, un artist român stabilit la Paris, a realizat cel mai recent model al genții Lady Dior, inspirat de motive tradiționale românești. 

Colaborarea dintre Cantor și celebra casă Dior face parte din a 8-a ediție a campaniei “Dior Lady Art”, în cadrul căreia artiști din toată lumea sunt invitați să reimagineze în propriul stil celebra geantă Dior.

Modelul semnat de Mircea Cantor poartă numele Grădina Raiului/ Jardin du Paradis și este inspirat de o haină românească, găsită în regiunea din România în care s-a născut bunica sa. De asemenea, pe geantă au fost suprapuse împletituri din piele, care trimit la motivul frânghiei, folosit des de artist în lucrările sale.

Pentru realizarea genții, Cantor a lucrat îndeaproape cu artizanii casei Dior, care au produs 100 de exemplare. Pe mânere a fost inscripționat proverbul românesc “Fă rai din ce ai”, tradus în engleză și franceză.

foto: Marion Berrin, Andreaa Cenetiempo

Anul acesta, 12 artiști din toată lumea fac parte din campania “Dior Lady Art”: Mircea Cantor, Jeffrey Gibson, Ha Chong-Hyun, Lee Kun-Yong, Mariko Mori, Ludovic Nkoth, Hilary Pecis, Xu Zhen, Zadie Xa, Michaela Yearwood-Dan and Gilbert & George.

Geanta Lady Dior a devenit simbolul casei Dior, după ce a fost creată la începutul anilor 90 de directorul de creație de atunci, Gianfranco Ferré. Lady Diana a contribuit semnificativ la popularizarea acestei creații, fiind cunoscută drept geanta sa preferată. În semn de recunoștință, Dior a redenumit în acea perioadă geanta, sub titlul “Princesse”.

Lady Diana la Londra, purtând geanta Lady Dior/ foto: Dior

Un simplu exemplar al genții costă aproximativ 6.000 de euro.

Mircea Cantor este unul dintre cei mai apreciați artiști români la nivel internațional. Întrebat deseori dacă este român sau francez, Cantor oferă mereu același răspuns: „Mircea Cantor este născut în România și trăiește pe Pământ.”

Mircea Cantor, Paris, 2021/ foto: Bogdan Iordache/ Cultura la dubă
Mircea Cantor, Paris, 2021/ foto: Bogdan Iordache/ Cultura la dubă

Se ferește de etichetele privind naționalitatea, într-o lume a globalizării pe care el o amprentează cu artă universală, fie că vorbim despre sculptură, desen, video, amprente sau instalații.

Geanta Lady Dior & Mircea Cantor/ foto: Marion Berrin, Andreaa Cenetiempo
Geanta Lady Dior & Mircea Cantor/ foto: Marion Berrin, Andreaa Cenetiempo

Nu se sfiește, însă, să spună că e din România, ba chiar și-a impregnat multe dintre lucrări cu iubirea pentru rădăcinile sale. Mircea Cantor s-a născut la Oradea și este stabilit la Paris de 24 de ani. 

Mai multe articole...

Cele mai citite articole