Un român este cel mai bun elev-matematician din lume. Unde vrea să-și continue studiile

Publicat: 07 apr. 2024, 21:58, de Viorela Pitulice, în Educație , ? cititori
Un român este cel mai bun elev-matematician din lume. Unde vrea să-și continue studiile

David-Andrei Anghel de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti este cel mai bun elev-matematician din lume, după ce a obţinut, anul trecut, medalia de aur cu un punctaj maxim la Olimpiada internaţională din Japonia.

Anghel este cel mai bun din lume, dar și la nivel național, unde concurența este foarte puternică. Așa de exemplu, acum, s-a clasat pe primul loc la Olimpiada naţională desfăşurată la Târgu Mureş, împărţind prima poziţie cu alţi cinci elevi din ţară.

„Nu vreau să par arogant, dar partea ştiinţifică a fost de-a dreptul banală şi olimpiada şi barajul au impus nişte subiecte foarte uşoare, nu prea mi-a plăcut. (…) Anul trecut am luat punctajul maxim la Olimpiada internaţională, chestie pe care n-a mai făcut-o un român de peste 25 de ani. A fost probabil cel mai bun moment din viaţa mea să fac aşa o performanţă. Mă simt foarte apreciat, chiar aici, la olimpiadă, toată lumea mă iubeşte, am dat poze, autografe, mă simt foarte bine. Sper să-i inspir să facă performanţă şi să-şi urmeze visurile”, a declarat David-Andrei Anghel.

Cum se ajunge la așa o performanță? Prin multă muncă, perseverenţă şi pasiune. Tânărul lucrează uneori, patru – cinci ore pe zi, cu cei doi profesori care l-au pregătit, Victor Vacariu şi Dan Dumitrescu.

Cât despre etapa următoare, David-Andrei Anghel spune că îşi va continua studiile în Statele Unite ale Americii, la MIT, chiar dacă, până la acest moment, nu a decis ce anume va studia.

Cine au fost premianții la Olimpiada Naţională de Matematică

La clasa a XII-a, pe prima treaptă a podiumului Olimpiadei Naţionale de Matematică, s-au mai aflat, alături de Anghel, Andrei Giovani Chiriţă de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti, Robert Gîdea de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, Petre Luca Mirea-Bulubaşa de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, Vlad Titus Spătaru de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Mara Ioana Zaharia de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi.

Pe locul al II-lea s-a clasat Dacian Robu de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” Baia Mare, locul al III-lea l-a obţiut Edward Torac de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, fiind acordate şi 13 menţiuni.

Au fost acordate opt medalii de aur, 13 de argint şi 21 de bronz din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.

„Eu sunt şi coordonatorul lotului olimpic de matematică al României şi în ultimii ani performanţele au fost, pot să spun fără falsă modestie, aproape istorice. Adică anul trecut am fost pe primul loc în Europa şi la nivel internaţional am fost depăşiţi doar de nişte super puteri, America, China şi Coreea. Iar copiii aceştia, o parte dintre ei, au fost aici. L-am avut aici pe David-Andrei Anghel care va termina în acest an, a fost ultima lui Olimpiadă ca elev, e cel care a luat, primul din lume, 42 de puncte maximum, la Olimpiada internaţională, dar şi există şi alţi copii excepţionali. (…) Tot aici începe un nou ciclu de selecţie pentru următoarea Olimpiadă internaţională care va fi în iulie şi deja astăzi a fost primul baraj”, a declarat Decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică, profesor Cătălin Gherghe, preşedintele Comisiei centrale a Olimpiadei Naţionale de Matematică.

La Olimpiada Naţională de Matematică de la Târgu Mureş au participat 380 de elevi din clasele IX – XII din toate judeţele ţării, 42 de profesori însoţitori şi 50 de profesori, membri ai Comisiei centrale.