Un start-up britanic vrea să producă medicamente contra cancerului la bordul Stației Spațiale Internaționale

Publicat: 01 apr. 2024, 22:57, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un start-up britanic vrea să producă medicamente contra cancerului la bordul Stației Spațiale Internaționale
foto: Descopera.ro

Un start-up britanic – BioOrbit – a anunțat că vrea să producă medicamente contra cancerului la bordul Stației Spațiale Internaționale, precizând că un prim test ar urma să aibă loc în 2025.

Strategia imunoterapiei contra tumorilor este o metodă de combatere a cancerului, care  ”învață” sistemul imunitar al pacientului pentru a ataca direct celulele canceroase. Medicamentele sunt administrate injecteabil intravenos. Dar acesta este un proces lung și invaziv, care obligă pacientul să stea multe ore în spital.

Pentru a simplifica acest tratament, un articol din revista Wired subliniază că ar fi necesar ca medicamentul să fie injectat într-o formă mult mai concentrat, direct sub piele. Problema este că o astfel de concentrație ar face  ca medicamentul să aibă o densitate foate mare și atunci ar fi foarte greu să fie injectat. Totuși, prin cristalizarea proteinelor medicamentelor ar fi posibilă obținerea, într-un volum foarte mic, a concentrației necesare tratamentului. Dar acest proces nu funcționează pe Pământ, supus gravitației… În schimb, este posibil în spațiu.

Un start-up britanic BioOrbit , fondat în 2023 de Katie King, doctor în nanomedicină de la Universitatea din Cambridge (Anglia), și-a făcut din aceasta un obiectiv principal. Ceea ce va implica dezvoltarea și comercializarea medicamentelor cristalizate în microgravigație (gravitație extrem de scăzută, în comparație cu cea de pe Pământ). Și asta, pe termen foarte scurt.

Un prim test ar putea fi efectuat la începutul anului 2025 la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), urmat, sperăm, de misiuni în parteneriat cu laboratoarele farmaceutice, subliniază Katie King

Dezvoltarea de medicamente în spațiu nu este nouă. Companiile farmaceutice ca Bristol-Myers Squibb și Merck sunt exemple în acest sens.

Ceea ce face BioOrbit atât de special este că încearcă să optimizeze acest medicament”, spune Li Shen Toh, profesor la Universitatea din Nottingham. Și Katie King spune că poate într-o zi ni se va propune paracetamol din farmacia spațială.