Un tribunal internațional trebuie să pedepsească Rusia pentru crimele din Ucraina, spune Bogdan Aurescu

Ministrul de externe român Bogdan Aurescu, care participă luni la Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Bruxelles, a subliniat importanţa menţinerii subiectului aderării României la spaţiul Schengen pe agenda europeană, transmite de la Bruxelles trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu.

Înainte de a prezenta poziţia României faţă de subiectele de pe agendă doresc să reamintesc faptul că, deşi CAE nu are pe agendă aderarea României la Schengen, voi folosi această ocazie astăzi pentru a avea discuţii cu colegii mei despre continuarea demersurilor către aderarea României la Schengen, pentru că este foarte important să menţinem subiectul în atenţia tuturor partenerilor europeni”, a declarat Aurescu la sosirea la CAE.

Reuniunea miniştrilor de externe din UE, prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, se concentrează pe conflictul din Ucraina, inclusiv pe aspectul siguranţei nucleare din această ţară, fiind prevăzută şi o întâlnire cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Raffael Grossi.

Legat de Ucraina, astăzi voi exprima sprijinul pentru adoptarea celei de-a 7-a tranşe a Instrumentului European pentru Pace; este foarte important de atins consensul pe acest subiect. De asemenea, voi exprima sprijinul ferm al României pentru adoptarea celui de-al 10-lea pachet de sancţiuni (contra Federaţiei Ruse – n.red.) şi voi exprima încă o dată sprijinul României pentru crearea unui tribunal internaţional care să pedepsească crima de agresiune în legătură cu conflictul din Ucraina. Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie importantă în această privinţă şi am exprimat susţinerea României pentru această rezoluţie”, a spus şeful diplomaţiei române.

Sprijin multidimensional pentru Ucraina

El a menţionat că îi va informa pe omologii din Uniunea Europeană despre ultimele evoluţii privind sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina. „De exemplu, peste 11,2 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole au tranzitat România pentru a ajuta Ucraina şi în acelaşi timp pentru a face faţă crizei alimentare la nivel global”, a explicat Bogdan Aurescu.

Răspunzând unei întrebări, şeful diplomaţiei române a ţinut să remarce că „retorica nucleară rusă nu a continuat cu aceeaşi intensitate recent” şi şi-a exprimat speranţa că ”mesajele puternice venite din toate colţurile comunităţii internaţionale îi vor permite Rusiei să aibă o atitudine responsabilă”.

Participanţii la CAE vor mai discuta despre Sahel şi ţările de coastă din Africa de Vest. De asemenea, Consiliul Afaceri Externe va fi informat cu privire la afacerile curente, cu accent pe Iran, Armenia, Afganistan, Venezuela, Muntenegru şi Etiopia.

În timpul unui prânz de lucru, miniştrii afacerilor externe europeni vor desfăşura un schimb informal de opinii cu premierul palestinian Mohammad Shatyeh.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...