Un val de aer polar cuprinde România. Temperaturi sub limite și ninsoare la munte

Publicat: 09 mai 2025, 21:17, de Corina Oprea, în METEO , ? cititori
Un val de aer polar cuprinde România. Temperaturi sub limite și ninsoare la munte

Un val de aer polar afectează România, aducând o perioadă de vreme deosebit de rece în aproape toate regiunile țării. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică și a transmis că temperaturile vor scădea semnificativ începând de sâmbătă dimineață, 10 mai, ora 3:00, și până joi, 15 mai, ora 10:00.

Val de aer polar în România. Cod galben de vânt puternic: vineri, rafale de până la 80 km/h

Conform ANM, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 11 și 19 grade Celsius. Minimele nocturne vor coborî între 2 și 10 grade, iar în anumite regiuni, precum Maramureșul, estul și sud-estul Transilvaniei, nordul Moldovei și Dealurile de Vest, temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț, favorizând formarea brumei.

În zonele montane, în special la altitudini mai mari de 1.500 de metri, sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În aceste regiuni, se va depune local un nou strat de zăpadă.

Pe lângă scăderea accentuată a temperaturilor, ANM a emis și o atenționare meteorologică cod galben pentru ziua de vineri, 9 mai, valabilă între orele 10:00 și 20:00. În centrul și sudul Moldovei, vântul va sufla cu intensificări semnificative, atingând la rafală viteze de 50 până la 60 km/h.

Meteorologii atrag atenția că temporar, vântul va sufla moderat și în celelalte regiuni extracarpatice, cu rafale de 35 până la 45 km/h. La munte, pe crestele Carpaților Meridionali și ale Carpaților de Curbură, rafalele vor atinge intensități mai mari, de până la 60–80 km/h.

Această combinație între temperaturile scăzute și vântul intens va accentua senzația de frig, resimțită mai ales în zonele expuse, în special la munte și în regiunile depresionare.

Transfăgărășanul, acoperit de zăpadă: lucrările de deszăpezire au fost suspendate

Situația meteo severă a afectat și activitatea de pe Transfăgărășan, una dintre cele mai spectaculoase șosele montane din România. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov a anunțat vineri, 9 mai, că lucrările de deszăpezire de pe Drumul Național 7C – Transfăgărășan – au fost oprite temporar din cauza unei ninsori recente.

Potrivit DRDP Brașov, în noaptea de 8 spre 9 mai, în zona alpină a Munților Făgăraș a nins din nou, formându-se un strat de zăpadă proaspăt de aproximativ 10 centimetri. În aceste condiții, autoritățile au decis să suspende intervențiile de curățare a drumului până când condițiile meteorologice se vor stabiliza.

Reprezentanții DRDP au precizat că, în ciuda provocărilor cauzate de vreme, intenționează să deschidă circulația rutieră pe acest tronson până la sfârșitul lunii mai. Această dată este considerabil mai devreme față de termenul oficial de deschidere, stabilit pentru 1 iulie.

„A nins din nou azi noapte (09.05.2025) pe Transfăgărăşan! Un nou strat de zăpadă de aproximativ 10 cm s-a aşternut în zona alpină din Munţii Făgăraş. Momentan am suspendat lucrările de deszăpezire a drumului până când condiţiile meteorologice se stabilizează. Cu toate greutăţile rămânem însă determinaţi să deschidem Transfăgărăşanul până la sfârşitul acestei luni!”, a transmis Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov.

Până la redeschiderea circulației pe Transfăgărășan, accesul rutier rămâne restricționat între kilometrii 104+000 (Piscu Negru) și 130+800 (Bâlea Cascadă), tronson închis oficial începând cu data de 12 noiembrie 2024, din motive de siguranță rutieră.

În prezent, singura cale de acces către cabanele situate la Bâlea Lac, în județul Sibiu, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, este telecabina.