Un vehicul solar românesc va traversa Australia în competiția World Solar Challenge 2023

Studenții, împreună cu profesorii lor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, au conceput un vehicul care funcționează pe bază de energie solară, pentru a participa cu el la World Solar Challenge 2023, în Australia.

În ciuda tuturor relelor din sistemul educațional românesc există și performanțe. Dovadă este proiectul echipei formate din studenți și profesori ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) care s-au înscris cu proiectul lor – un vehicul alimentat doar cu energie solară – la competiția internațională World Solar Challenge 2023, desfășurată între 22 și 29 octombrie, în Australia. Acolo, vehiculul construit de clujeni va participa la o cursă de rezistență de 3.000 de kilometri, desfășurată de la Darwin până în orașul Adelaide. Vehiculul va fi condus de studenți, iar pe parcursul cursei ei nu vor avea voie să alimenteze și vor cam­pa, de obicei, sub cerul liber al deșertului australian.

„Pe parcursul celor 3.000 de kilo­metri, cu toate că pleci având bateria încărca­tă, nu mai ai voie să încarci pe parcurs. Prac­tic, doar celulele fotovoltaice de pe caro­seria ve­hiculului sunt cele care îţi vor oferi e­nergia cu care vei face restul tra­seu­lui. Cu bateria încărcată ai au­to­nomie de maxim 400-500 km, fără a te baza pe energia solară, iar restul trebuie să vină de la soare, în jur de 80% din energie trebuie să vină de la panourile foto­vol­taice mon­tate pe caroserie“, a spus Ştefan Bre­ban, profesor la Facultatea de Inginerie Electrică.  La proiect au participat 50 de studenți ai mai multor facultăți și specializări ai UTNC (construcții de mașini, autovehicule, programare, robotică, inginerie electrică, etc.), dar în Australia vor merge doar 16 studenți și 4 profesori coordonatori.

Deși echipa clujeană a primit sprijin financiar de la UTNC și alți sponsori, în valoare de peste 200.000 de euro, tot mai are nevoie pentru acoperirea cheltuielilor de 25.000 de euro, sumă pe care speră să o strângă până pe 22 octombrie, când va începe competiția din Australia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...