Una dintre cele mai vechi piețe din București ar putea fi concesionată pentru 20 de ani

În vreme ce critică afacerile pe termen lung semnate de predecesori, cum este cazul contractului de salubrizare, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, pregătește concesionarea pentru 20 de ani a unei zone emblematice din București: Piața Amzei. În ultimii ani, aici s-au investit nu mai puțin de 13 milioane de euro din bani publici.

Astfel, Primăria Sectorului 1 pune în consultare publică proiectul de transformare a Pieței Amzei într-un hub cultural și pol al gastronomiei autohtone. Persoanele interesate pot consulta proiectul de refuncționalizare a pieței Amzei pe pagina instituției și pot trimite în această săptămână propunerile lor pe adreasa de e-mail registratura@primarias1.ro sau pot înregistra adrese scrise la Registratura Sectorului 1 a Municipiului București din Bulevardul Banu Manta nr. 9.

În funcție de propunerile primite, Primăria Sectorului 1 poate decide organizarea unei întâlniri pentru dezbaterea propunerilor primite la o dată care se va comunica ulterior.

Ne-am propus refuncționalizarea Pieței Amzei și revitalizarea întregii zone adiacente pieței după modelul implementat deja în marile Capitale ale Europei. Administrația locală a Sectorului 1 a elaborat un proiect de transformare a Pieței Amzei într-un hub cultural și un pol al gastronomiei autohtone pentru a o face atractivă atât pentru locuitorii Capitalei, cât și pentru turiștii care vizitează Bucureștiul”, susține Clotilde Armand.

Edilul promite amenajarea de zone pentru manifestațiile culturale și spații hub/co-working „demne de zona centrală a unei capitale europene, precum și spații în care turiștii să poată gusta tot ce are mai bun gastronomia autohtonă, după modelul Movenpick Marche sau Vapiano”.

Pentru a diversifica oferta de produse gastronomice autohtone atât în formă brută, cât și în formă preparată, pe lângă funcțiunea de piață tradițională existentă în prezent la Piața Amzei, trebuie amenajate aici și restaurante, cafenele și servicii de servire mâncare „to go” și în format food-track.

Fiecare capitală europeană are cel puțin o zonă sau o piață în care turiștii pot găsi deliciile culinare autohtone, un spațiu viu și atractiv în care cultura și distracția de bună calitate să fie la ele acasă. Locuitorii Sectorului 1 și Capitala României merită un astfel de spațiu”, pretinde Armand.

Istoricul zonei

În momentul de față, Piața Amzei are o suprafață totală de 3.595,5 mp din care 2.675,4 mp suprafață construită. Regimul de înălțime al imobilului este de 2S+P+1E. Clădirea dispune și de o parcare subterană cu 49 de locuri.

În opinia edilului, clădirea actuală are o funcționalitate redusă, iar din punctul de vedere al compartimentării nu mai corespunde cerințelor actuale. Pentru revigorarea Pieței Amzei, imobilul necesită lucrări de optimizare a parcării subterane, refacere a sistemelor PSI pentru obținerea autorizației ISU, etanșeizare și reparare a zonelor de infiltrații la subsoluri și terase, reabilitare sau înlocuire a echipamentelor existente degradate etc.

În acest scop, piața va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările/ amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar. Singura sursă de venituri a concesionarului va fi desfășurarea de activități comerciale ca rezultat al prestării serviciilor de operare și întreținere a pieței, precum și din colectarea tarifelor din spațiile închiriate”, susține Armand.

Piața Amzei este una dintre cele mai vechi piețe ale Capitalei, fiind înființată în anul 1841. În anul 1872 au fost construite halele pieței, după proiectul arhitectului Alexis Godillot. În perioada interbelică, în cadrul procesului de modernizare a Bucureștiului, s-a decis demolarea halelor din Piața Amzei, în locul acestora urmând să fie construită o clădire modernă.

În anul 2007, Primăria Sectorului 1 a organizat un concurs de arhitectură pentru o nouă clădire aliniată la standardele tehnice care să adăpostească piața. Imobilul actual din Piața Amzei a fost realizat în mai multe etape, în perioada 2008-2012, suma investită fiind de 13 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole