Una este gogoșarul și alta ardeiul gras. Cum au pierdut pe mâna lor legumicultorii subvenția de 2.210 euro

Publicat: 27 oct. 2021, 16:51, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Una este gogoșarul și alta ardeiul gras. Cum au pierdut pe mâna lor legumicultorii subvenția de 2.210 euro

Una este gogoșarul și alta ardeiul gras, iar de acest lucru s-au convins cel mai bine legumicultorii din România care au pierdut pe mâna lor subvenția de 2.210 euro/1.000 metri pătrați plătită de Ministerul Agriculturii, în acest an. Pentru că nu s-au informat, mulți producători s-au trezit abia, acum, la recoltare că nu au nicio șansă să obțină sprijinul de la APIA, deoarece culturile de gogoșar și ardei iute nu sunt eligibile pentru ajutorul de minimis.  

Potrivit HG 651 din 16 iunie 2021 (apărută și ea cu mare întârziere), culturile incluse în schema de sprijin sunt ardeiul gras și/sau ardeiul lung, castraveții, tomatele și vinetele. Pare simplu la prima vedere, numai că multă lume nici n-a știut și nici nu s-a informat, după câte se pare. Acum, pentru mulți legumicultori 2021 este un an deja pierdut, după ce oricum a fost prost, din cauza prețurilor mici.

“Lumea trebuia să știe, dar ca să știi trebuie să aparții de cineva care să te informeze. Au pierdut pe barba lor, oamenii nu știu foarte multe lucruri la care au dreptul și de care pot beneficia, nimeni nu le spune nimic”, a declarat pentru Puterea Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe.

De unde diferența?

Aurel Tănase spune că organizația pe care o reprezintă a propus la discuțiile cu oficialii din Ministerul Agriculturii atât gogoșarul, cât și ardeiul iute, numai că cineva a făcut “selecția”.

“Noi am propus și gogosarul și iutele, dar știți că de la noi pleacă infomația completă  sau cererea, iar ei selecționează. Ar trebui ca orice act normativ înainte să fie trimis la aprobat la Guvern să aibă o asumare finală de către organizația reprezentativă din sector”, a mai precizat Aurel Tănase.  

Cât despre explicația oficială, aceasta ar fi că ardeiul gogoșar este o cultură tardivă de toamnă și se produce mai bine la câmp, în timp ce iutele se industrializeaza destul de puțin. Realitatea este că în România, la acest moment, se produce cel mai mult ardei gras, afimă Aurel Tănase, cu observația că în ultima vreme a luat avânt și kapia.

210 euro în plus

 Ministerul Agriculturii a anunțat recent că subvenția pentru legumele cultivate în spații protejate a fost majorată cu 210 euro până la 2.210 euro /1.000 mp, potrivit unei hotărâri de Guvern.

În Programul de legume în spații protejate s-au înscris 14.271 de beneficiari pentru plafonul de 150 milioane de lei până la data de 20 iulie. Aceștia nu vor absorbi toată suma și a rămas o diferență, care va fi realocată. De asemenea, nici în cazul programului dedicat cultivatorilor de plante aromatice nu s-au cheltuit banii, rămânând un disponibil de 3,7 milioane de lei din cele 6 milioane de lei alocate.

Sumele vor fi redirecționate către programul de legume în spații protejate, cuantumul de 2000 euro /1000 mp urmând a se majora la 2.210 euro, cu încadrarea în plafonul maxim de 20.000 euro /3 exerciții financiare.