Undă verde pentru achiziția a 32 de avioane de luptă. Când sosesc în România primele F-16 din lot

Legea prin care se dorește înzestrarea armatei române cu 32 de avioane F-16 a primit aviz pozitiv din partea Consiliului Legislativ, primele unități putând fi livrate până la finalul acestui an.

Secretariatul General al Guvernului a trimis la sfârșitul săptămânii trecute, spre avizare, proiectul de lege referitor la achiziția aeronavelor în cadrul programului „Avion multirol al Forețelor Aeriene”. Marți, reprezentanții Consiliului Legislativ au decis favorabil, recomandând însă reanalizarea unui articol din cauză că nu reiese foarte clar cine ar trebui să fie semnatarul contractului.

La sfârșitul anului 2021, Ministerul Apărării Naționale a primit aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziție pentru pachetul de 32 de avioane F-16 și suport logistic de la Guvernul Norvegiei și a bunurilor și serviciilor pentru modernizare de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, necesare realizării Capabilității Operaționale Aeriene de Tranziție.

MApN a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru demararea procedurilor de achiziție a acestor aeronave operate până în prezent de Forțele Aeriene Regale Norvegiene, având în vedere compatibilitățile tehnice cu aeronavele din prima escadrilă – Escadrila 53 Vânătoare de la Borcea, precum și avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia, configurație superioară față de cele aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române și posibilitatea modernizării aparatelor de zbor în România.

Avioanele vor fi transferate în deplină stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție de minim 10 ani, către avioanele de generația a V-a.

Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454 de milioane de euro, fără TVA, care includ atât pachetul propus de Guvernul Norvegiei, cât și bunurile și serviciile pentru modernizarea aeronavelor care vor fi achiziționate de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Conform șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Viorel Pană, primele trei avioane din această serie vor ajunge în România la finalul anului 2022 iar întregul lot va fi în România până la finalul anului 2024. După acel moment, adică după anul 2024, România va scoate definitiv din exploatare ultimele sale avioane MiG 21 LanceR, care încă mai execută misiuni de Poliție Aeriană, împreună cu avioanele F-16 ale României și cu avioane trimise de alte țări din NATO.

Avioanele achiziționate acum nu sunt noi, având o vechime de peste 40 de ani, conform guvernului norvegian.

Anterior, în 2019, Guvernul României a cumpărat cinci aeronave F-16 A de la Guvernul Republicii Portugheze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...