Undă verde pentru construcția metroului din Cluj. Cât costă și ce traseu va avea

Suspendat în luna august, din cauza bugetului subdimensionat, proiectul metroului și trenului metropolitan ce deservește șase localități și municipiul Cluj – Napoca poate fi reluat, odată cu reaprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Guvernul se pregătește să adopte o Hotărâre de modificare a plafonului financiar estimat în cazul proiectului „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida” – ce include magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1.

Noua valoare totală a investiției este estimată la 13,7 miliarde de lei și ar urma să se desfășoare pe durata a opt ani.

Lungime totală a traseului metrou rămâne aceeași, de 21,03 km, vor exista tot 19 stații metrou și un depou suprateran.

Conform documentului guvernamental, finanțarea se realizează de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, precum și de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.

Licitare cu suspendare

La sfârșitul lunii august, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au decis suspendarea procedurii de licitație a liniei de metrou.

„Această operațiune este necesară în vederea actualizării costului de realizare a Metroului, raportat la creșterea accelerată a prețurilor la materiale de construcții din ultima perioadă. Precizăm faptul că indicatorii tehnico-economici cu privire la metrou au fost aprobați prin Hotărâre de Guvern la sfârșitul anului 2021.

De ce am decis suspendarea procedurii în vederea actualizării prețului de licitație? În ultimele 4 zile am primit 3 scrisori de informare de la firme interesate de realizarea Metroului de la Cluj și care ne-au precizat că nu se pot încadra cu oferta în valoarea estimată. Precizăm faptul că aceste firme au realizat multiple lucrări de metrou în capitale și orașe ale Uniunii Europene.

Pentru a nu anula licitația, care ar fi presupus cel puțin 6 luni de amânare a proiectului, am decis utilizarea procedurii de actualizare a indicatorilor tehnico-economici, cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al Guvernului României. Procedura de achiziție va fi continuată imediat după actualizarea, prin hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici.

De ce am decis acum actualizarea indicatorilor tehnico-economici? Am decis astăzi întrucât doar acum am primit sesizări oficiale de la mari concerne interesate de realizarea Metroului că nu pot depune oferte în valoarea estimată. Soluția stabilită asigură continuarea proiectului în cadrul P.N.R.R”, transmitea printr-un comunicat de presă municipalitatea clujeană.

Pe 22 august, Primăria Cluj-Napoca ar fi trebuit să anunțe care sunt ofertele depuse pentru proiectarea și execuția metroului.

Lansată în martie 2022, licitația a avut inițial termen de depunere a ofertelor – 9 mai 2022, decalat apoi pentru pentru finalul lunii iunie, respectiv agust 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...