Unde se află cele mai calde locuri de pe Pământ

Valea Morții nu este cel mai cald loc de pe planetă, ci deșertul Dasht-e Lut din Iran, urmat de deșertul Sonora din Mexic. Conform datelor satelitare colectate în ultimii ani, temperaturile solului în cele două situri pot să depășească și 80 de grade.

Este rezultatul revizuirii temperaturilor realizat de studiul publicat în Buletinul Societății Meteorologice Americane și realizat de Universitatea din California la Irvine pe baza datelor satelitare din ultimii 18 ani.

Se spune adesea că cel mai cald loc de pe planetă, cu o temperatură a aerului de mai multe ori peste 55 de grade, ar fi celebra Vale a Morții, care se află în California, dar cercetarea publicată de curând a dorit să revizuiască clasamentul celor mai extreme locuri de pe planetă pe baza temperaturilor solului. Datele referitoare la ultimii 18 ani indică faptul că cele mai calde locuri sunt, de fapt, deșerturile Dasht-e Lut și Sonora, cu vârfuri care au atins până la 80,8 grade.
Ambele amplasate între munți care prind aerul cald, aceste două deșerturi ar fi, prin urmare, cele mai fierbinți locuri de pe planetă.

Cercetătorii explică faptul că nu este clar cât de mult aceste vârfuri se datorează schimbărilor climatice, dar cele mai calde zile au fost înregistrate în ultimii ani și în special în timpul așa-numitei La Nina, o oscilație climatică periodică care influențează o zonă vastă a planetei. Noile analize au confirmat, de asemenea, că cel mai rece loc este în Antarctica, care a atins un record de -110,9 grade, potrivit ansa.it.și RADOR.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...