Unde și cum se colectează șpaga în Vama Petea! EXCLUSIV

Publicat: 27 nov. 2023, 10:30, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Unde și cum se colectează șpaga în Vama Petea! EXCLUSIV

Ziarul Puterea.ro vă prezintă dezvăluiri șocante despre rețelele de corupție la granița dintre România și Ungaria.

Vama Petea, un punct de frontieră aglomerat și strategic, se dovedește a fi mai mult decât o simplă poartă între România și Ungaria. În umbra traficului intens de mărfuri și călători, s-a dezvoltat un întreg sistem de corupție, unde șpaga este colectată și distribuită cu precizie.

Acest reportaj explorează detaliile unei rețele de corupție în care se află implicat chiar și un primar condamnat, Cătălin Cherecheș, dezvăluind modul în care șoferii de tir sunt constrânși să lase șpagă pentru a facilita trecerea ilegală a mărfurilor și persoanelor.

Inquam Photos / George Călin

Cătălin Cherecheș și „punctul oficial” de colectare al șpăgilor

Informațiile privind ieșirea din țară a lui Cătălin Cherecheș, înainte ca instanța să se pronunțe în dosarul său de corupție, au stârnit interesul mai multor români, printre care și persoane care știu „bunul mers” în Vama Petea.

Un șofer de tir care traversează des Vama Petea a decis să rupă tăcerea, aducând la lumină existența unui „punct oficial” de colectare a șpăgilor. Acesta susține că zilnic trec mii de euro prin acest punct, banii ajungând la șefii vămilor și la cei cu interese în zona graniței.

Conform declarațiilor anonime ale șoferului, punctul de colectare se află într-un magazin deținut de un vameș român, exact între cele două vămi. Aici, șoferii de tir se văd nevoiți să lase șpagă pentru ca polițiștii de frontieră să „închide ochii” la ilegalitățile care au loc la graniță. Acest martor protejat aduce la cunoștința opiniei publice că interesele financiare sunt imense și că șpaga este parte integrantă a modului în care funcționează această frontieră.

Centrele de colectare a șpăgilor au început să fie deconspirate de procurorii DGA

Acest scandal la Vama Petea nu este singular. Alte informații dintr-un raport recent arată că și la punctul de trecere Stânca, situat pe granița cu Republica Moldova, există practici similare.

Procurorii anticorupție au dezvăluit că șeful de tură de la Stânca obține sume substanțiale de bani pentru a facilita trecerea vehiculelor prin punctul de frontieră. Informațiile obținute de la un colaborator al DNA arată că șeful PTF Sculeni, Cristian Mancaș, s-a arătat nemulțumit de sumele mici obținute în comparație cu alte puncte de trecere a frontierei.

Judecătorii Tribunalului Iași au dispus arestul la domiciliu în cazul lui Cristian Mancaș și al agentului de poliție de frontieră Gabriel Alexandru Bertea, în timp ce pentru agentul Iulian Teofil Baciu și alte două persoane magistrații au impus controlul judiciar.

Modul de funcționare al rețelelor de corupție

Procurorii anticorupție au adus la cunoștința opiniei publice că Mancaș, Bertea și Baciu au pretins și primit sume de bani de la persoane care efectuau transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țările Uniunii Europene. Aceste șpăgi, care ajungeau până la 700 de euro, erau plătite pentru a evita controalele și pentru a facilita trecerea ilegală a mărfurilor.

Rețeaua de corupție nu se oprea aici. Documentele procurorilor arată că Mancaș, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, pretindea și primea sume de bani de la subordonații săi, pentru a „închide ochii” la sumele de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa, persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei.

Tarifele pentru „închiderea ochilor” la Vama Sculeni

Documentele depuse în instanță arată că polițiștii de la Vama Sculeni aveau tarife fixe pentru șoferii care nu doreau să le fie controlate mașinile cu mărfuri din Republica Moldova. Un autocar transportând colete, de exemplu, ar fi trebuit să plătească între 600 și 700 de euro pentru a evita verificările amănunțite.

Un episod revoltător, reprodus din documente, arată modul în care sumele de bani strânse de la șoferi erau împărțite între polițiști chiar la toaletă. Această scenă descrie cum colaboratorul DNA și Mancaș Cristian au împărțit o sumă de 980 de euro, adunată în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, direct în incinta clădirii de control a documentelor.

Această investigație dezvăluie o rețea complexă de corupție la Vama Petea și alte puncte de frontieră din România. Implicarea unor figuri publice, cum ar fi Cătălin Cherecheș, aduce la lumină gradul de corupție și complicitate care afectează instituțiile statului