Unde se va construi primul zgârie-nori din România

Publicat: 23 mai 2024, 17:31, de Mariana Olteanu, în LIFESTYLE , ? cititori
Unde se va construi primul zgârie-nori din România
Sursă foto: envato

Un om de afaceri din Craiova are un plan amabițios și anume, construirea unui zgârie-nor. Proiectul începe se prindă contur, cel puţin la nivelul autorizaţiilor. Investitorul a obţinut în urmă cu două zile certificatul de urbanism pentru construirea unui hotel cu 27 de etaje, seră şi o parcare subterană pe cinci niveluri.

Este vorba, mai exact, de Ștefan Cherciu, patronul Casa Noastră și deținătorul brandului de tâmplăriei PVC. Hotelul „zgârie nori”va fi amplasat chiar în centrul oraşului, la kilometrul zero, în imediata vecinătate a Hotelului Ramada şi va avea o înălţime de 115 metri.

Terenul pe care se va ridica imobilul este situat pe strada Ştefan cel Mare, dar are ieşire şi pe strada Păltiniş. În total, acesta are o suprafaţă de 2,579 mp. După ce va fi construit, acesta va servi drept hotel și clădire de birouri cu un subsol cu cinci nivele.

„Regimul de înălțime către strada Păltiniș se limiteaza la P+2 pe cel puțin 20 m din adâncimea edificabilului – conform aviz M.D.L.P.L. iar locurile de parcare se vor asigura conform R.G.U. pentru clădiri adminstrative la cele 5 subsoluri propuse. În calcul s-a luat și 20% supliment de locuri de parcare, conform R.G.U. pentru vizitatori. Accesul auto în parcarea subterană va fi asigurat din strada Ștefan Cel Mare“, se precizează în certificatul de urbanism obținut de Gazeta de Sud.

Certificat de Urbanism (nr. 621) pentru construirea unei clădiri de birouri 5S+P+27E a fost emis pe 18 aprilie 2023. Astfel, în zona dinspre Păltiniș ”regimul de înălțime se limitează la P+2 pe cel puțin 20 m din adâncimea edificabilului – conform aviz M.D.L.P.L.”, se arăta în documentul emis de autoritatea locală.

Motivul din spatele acestei decizii este că reglarea înălțimii maxime pe acea parte anume este P+2. Pentru construcție este necesară o retragere de minim 5 metri liniari față de aliniamentul străzilor Ștefan cel Mare și Principatele Unite, împreună cu 6 metri față de limita de est a proprietății și 7 metri față de aliniamentul străzii Păltiniș. Actualul certificat se referă la aprobarea activităților de construcție. În cazul în care conceptul va fi implementat, se va construi un zgârie-nori impunător la strada Ştefan cel Mare nr. 3 A, care a găzduit anterior Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Regională Dolj.