Unde sunt urșii? Incursiune în galeriile de autostradă cu cea mai mare deschidere din România. Se forează non-stop (VIDEO)

Publicat: 17 mai 2025, 13:50, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Unde sunt urșii? Incursiune în galeriile de autostradă cu cea mai mare deschidere din România. Se forează non-stop (VIDEO)
Foto: Facebook DRDP Timișoara

Se lucrează non-stop la cele două galerii unice prin deschiderea lor situate pe secțiunea lipsă din lotul 2 Margina – Holdea al Autostrăzii (A1) Lugoj – Deva. Constructorii au forat peste 200 de metri la așa zisele „tuneluri pentru urși“ săpate tocmai pentru ca autostrada care traversează zona să nu afecteze habitatul animalelor. S-a ajuns la soluția cu galeriile, asta deși autoritățile au tot susținut că nu există urși sau alte mamifere mari în zonă.

O incursiune în galeriile de autostradă cu cea mai mare deschidere din România a fost făcută în aceste zile de reprezentanții DRDP Timișoara. Aceștia au și postat un video cu modul în care sunt forate cele două galerii care au peste 2 kilometri pe fiecare sens.

Potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, UMB și partenerul bosniac de la Euro-Asfalt au forat peste 200 de metri în cele două galerii ale primului tunel din Autostrada A1 Lugoj – Deva, care vor avea însumat 782 de metri. Peste 700 de muncitori lucrează în trei schimburi pe șantierul lotului Margina – Holdea.

„Se lucrează din ambele părți la tunelul 1 (T1) de pe sectorul A1 Margina – Holdea. La intrarea în galeria din stânga, abordată de echipele bosniacilor de la Euro-Asfalt, s-au forat aproape 140 de metri, iar la galeria din dreapta, realizată de echipele UMB, s-a înaintat aproape 60 de metri. Pe partea cealaltă, la ieșirea din T1, s-a realizat bolta, pe o lungime de 22 de metri“, a anunțat DRDP Timișoara, pe Facebook.

Incursiune în galeriile de autostradă cu cea mai mare deschidere din România. Se folosește metoda cut & cover

Potrivit Direcției, la tunelul al doilea (T2) se lucrează la plăcile de coronament din zona portalelor și continuă lucrările la zona cut & cover. Conform proiectului, tunelul 1 are pe un sens 415 metri, iar pe celălalt sens – 367 metri. Tunelul 2, unde se va aborda și metoda cut & cover, va avea 1.985 metri pe un sens și 1,825 metri pe celălalt sens. „Pe șantier se lucrează în trei schimburi, cu un total de peste 700 de oameni și circa 350 de utilaje“, precizează DRDP Timișoara.

În noiembrie 2024, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara transmitea noi imagini de pe șantierul lotului – lipsă Margina – Holdea din Autostrada A1 Lugoj – Deva, prezentând detalii tehnice despre viitoarele tuneluri peste care vor putea circula nestingherite mamiferele mari. Cele două structuri vor fi unice în România, prin prisma deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri. Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 de metri/sens).

Contractul are o valoare de 1,83 miliarde lei (fără TVA) și o perioadă de execuție de 34 de luni

Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 al A1 Lugoj – Deva a fost semnat pe 14 octombrie 2022, cu Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o, pentru o valoare de 1,83 miliarde lei (fără TVA).

Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni a fost perioada de proiectare, iar 34 de luni este perioada de execuție. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani. După finalizarea lucrărilor pe acest lot, șoferii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Sibiu la Nădlac, granița cu Ungaria.