Unde va fi târg de Crăciun fără certificat verde

Publicat: 04 nov. 2021, 21:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Unde va fi târg de Crăciun fără certificat verde

Cea de-a 451-a ediţie a Târgului de Crăciun de la Strasbourg se va desfăşura ”sub o securitate foarte strictă, cu mijloace considerabile”, într-un context sanitar local marcat şi de o recrudescenţă a infecţiei cu SARS-CoV-2, după cum au anunţat organizatorii.

Anulat în 2020 din cauza epidemiei de COVID-19, acest târg va fi organizat în acest an ”într-un context securitar şi sanitar delicat, cu un nivel al ameninţării teroriste ridicat în mod particular”, a declarat într-o conferinţă de presă reprezentanta statului în regiunea Grand Est, prefectul Josiane Chevalier, potrivit AFP. Ea a amintit că în 2018 Târgul de Crăciun din Strasbourg a fost ţinta unui atentat, soldat cu cinci morţi.

S-a renunțat la ceea ce nu era pe placul vizitatorilor și localnicilor

Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 26 noiembrie – 26 decembrie. Forţele de ordine vor mobiliza ”peste 700” de membri, după cum a adăugat Chevalier. Principiul verificărilor sistematice la nivel de puncte de control, instaurat în 2018 dar dezavuat de vizitatori şi localnici, va fi abandonat, în favoarea unor ”controale aleatorii, numeroase şi dinamice” pe care le vor efectua forţele de ordine în interiorul târgului. Şeful Departamentului de securitate publică din regiunea Bas-Rhin, Laurent Tarasco, a explicat că vor exista 21 de puncte de acces în Târgul de Crăciun dintre care patru pentru vehicule, unde prezenţa poliţiei va fi permanentă.

La fiecare dintre celelalte 17 puncte de acces controalele vor fi aleatorii şi efectuate de companii private, putând fi verificaţi atât pietoni, cât şi biciclişti, potrivit lui Tarasco. La nivel sanitar, ”nu va fi cerut paşaportul COVID-19” pentru a avea acces la târg, dar purtarea măştii va fi obligatorie, a indicat primarul oraşului Strasbourg, Jeanne Barseghian.