Unde vor fi emise buletinele electronice și cine va avea prioritate

Publicat: 03 aug. 2021, 12:45, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
Unde vor fi emise buletinele electronice și cine va avea prioritate

Noul card electronic de identitate, care va înlocui treptat actuala carte de identitate, este în teste la Cluj pentru următoarele șase luni.

Până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite aceste carduri. Buletinul electronic va fi o cheie de acces pentru servicii publice din administrația publică, de tip de e-guvernare, și va înlocui cardul de sănătate. Cardul va putea fi folosit, de exemplu, pentru accesarea digitală a diplomelor, a carnetului de conducere și pentru emiterea actelor digitale de stare civilă, a declarat Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor.

„Cărțile de identitate sunt mai mici. Formatul este ID 1, formatul permisului de conducere, al cardului bancar. Sunt dotate cu un suport de stocare electronic în interiorul căruia găsim niște informații referitoare la titular și un certificat digital cu semnătură electronică avansată.

Ne propunem ca pe acest card să poată fi introduse un număr limitat de informații. El va avea acest certificat digital, orice titular va avea posibilitatea să-și înscrie un alt certificat digital pentru semnătură electronică calificată. În acest sens, cartea electronică de identitate este pregătită să poată răspunde unei asemenea necesități.

Nu este necesar să introducem aceste informații pe card, ci cardul trebuie să reprezinte cheia de acces la sistemele informatice în care sunt conținute diverse informații, astfel încât fiecare cetățean să aibă posibilitatea să se autentifice în aceste sisteme informatice ale administrației publice și nu numai, să poată solicita prestarea unor servicii, să-și poată asuma și să poată semna anumite cereri, declarații pe care le formulează”, a adăugat Giulescu, potrivit Digi24.

Potrivit unui comunicate de presă, în ziua lansării proiectului pilot pentru emiterea Cărții Electronice de Identitate, în Municipiul Cluj-Napoca, au fost epuizate toate programările pentru următoarele 30 de zile.

Astfel, în acest moment, aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noii Cărți de Identitate Electronice.

În funcție de modul în care se va derula proiectul pilot pe parcursul a două luni, începând cu 1 octombrie, se va putea deschide și un al doilea ghișeu, ajungându-se astfel la posibilitatea prelucrării a 30 de solicitări zilnic.

În paralel, funcționează alte 3 ghișee în cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al municipiului Cluj Napoca, unde sunt preluate cereri pentru emiterea Cărților de Identitate.

Termenul de emitere / înmânare a CEI este cuprins între 15 și 20 de zile. Totuși, pentru prima etapă, având în vedere că după realizarea CEI, aceasta trebuie sa fie supusă unor teste complexe, pentru cererile preluate în intervalul 2-6 august, documentele vor fi eliberate în perioada 23-25 august.

Noua carte electronică de identitate va permite titularului autentificarea în Platforma informatică de asigurări de sănătate și va asigura suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, pentru reducerea birocrației în relațiile cetățeanului cu autoritățile publice.

Emiterea cărții electronice de identitate este rezultatul unei colaborări inter-instituționale, fiind un moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituțional al serviciilor publice, cât și facilitățile de care cetățeanul român va putea beneficia odată cu deținerea noului document”, a precizat Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Noul document de identitate asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise.

Cartea Electronică de Identitate este o necesitate impusă de evoluția societății, a cerințelor de securitate globală și a statelor, precum și pentru un control cât mai eficient la trecerea frontierei de stat.