Ungaria, campioană la facturi mici la gaz: Guvernul Orbán anunță o nouă conductă de petrol cu Rusia și Serbia, în ciuda sancțiunilor UE
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/conducta-gaze-gazoduct-1788x1080-1.webp)
Gospodăriile din Ungaria plătesc cele mai mici facturi la gaz din întreaga Uniune Europeană – doar 3,20 euro pentru 100 kWh – în timp ce în România costul este de 6,3 €, /100 kWh, iar în Țările de Jos sau Suedia, costurile depășesc de cinci ori această valoare. Această realitate, promovată intens de guvernul condus de Viktor Orbán, stă la baza unui nou pas strategic anunțat de Budapesta: construirea unui oleoduct (conductă de petrol) în colaborare cu Rusia și Serbia, în ciuda eforturilor Bruxelles-ului de a izola energetic Kremlinul.
Potrivit Euractiv, anunțul a fost făcut de ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, care a declarat că a ajuns la un acord cu omologii săi sârb și rus pentru demararea proiectului. Conducta ar putea deveni operațională încă din 2027, potrivit agenției ungare de presă MTI.
Decizia vine într-un moment sensibil, în care Uniunea Europeană negociază oprirea totală a importurilor de gaz din Rusia până în 2027, ca parte a sancțiunilor impuse în urma invaziei Ucrainei. Parlamentul European dorește, de asemenea, extinderea interdicției și asupra petrolului rusesc transportat prin conducte.
Critici la adresa Bruxelles-ului
Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Szijjártó a criticat dur politica energetică a UE, acuzând Bruxelles-ul că provoacă majorarea prețurilor la energie prin „ruperea legăturilor energetice și blocarea căilor de aprovizionare”.
„Vom construi conducte și vom deschide noi surse de aprovizionare, pentru a menține cele mai mici facturi energetice din Europa pentru poporul ungar”, a declarat ministrul.
Ungurii plătesc cel mai ieftin gaz din UE – 3,20 euro/100 kWh
Potrivit datelor recente, gospodăriile din Ungaria plătesc cel mai puțin pentru gaz din UE – 3,20 euro/100 kWh – față de 16,71 euro în Olanda sau 18,93 euro în Suedia. Aceste cifre sunt frecvent invocate de guvernul Orbán pentru a-și susține politica energetică orientată spre Est.
Blocaj în UE și presiuni pentru reformă
Ungaria și Slovacia s-au opus de mai multe ori introducerii de sancțiuni economice împotriva petrolului și gazului rusesc, sancțiuni care necesită unanimitatea celor 27 de state membre. Totuși, pachetul energetic REPowerEU, aflat în negocieri, ar putea fi adoptat cu majoritate calificată – o mișcare care ar reduce influența țărilor care se opun.
Participarea Ungariei la un proiect energetic comun cu Rusia și Serbia ridică semne de întrebare privind coeziunea poziției europene în fața Kremlinului, mai ales în contextul în care gazul rusesc continuă să aducă venituri importante Moscovei.