Ungaria mizează pe București: proiecte imobiliare mari, terenuri scumpe și investitori de calibru

Publicat: 06 iul. 2025, 08:18, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Ungaria mizează pe București: proiecte imobiliare mari, terenuri scumpe și investitori de calibru
Proiect imobiliar

Expansiunea companiilor maghiare în România este tot mai vizibilă, mai ales pe fondul unui excedent de capital în Ungaria și al limitărilor pieței locale. Optima Investment, un fond controlat de fundațiile create de Banca Națională a Ungariei, este ultimul nume important intrat pe piața imobiliară din București și pregătește o vânzare importantă în zona Expoziției, una dintre cele mai efervescente zone de dezvoltare din Capitală.

Ungurii cumpără imobiliare în Bucureşti

Potrivit surselor Profit.ro, Optima Investment se află în negocieri avansate cu un grup de investitori români pentru vânzarea unui proiect rezidențial autorizat în București. Este vorba despre Spatio, un complex imobiliar format din două blocuri de apartamente și o clădire de birouri, care va fi construit pe un teren de 14.000 de metri pătrați. Suprafața totală de birouri va fi de 17.000 de metri pătrați, iar componenta rezidențială va include 238 de apartamente.

Terenul pe care va fi ridicat complexul a fost achiziționat cu 10,5 milioane de euro de la fondul Bluehouse Capital și face parte din fosta fabrică Grivița, vândută în 2007 cu 72,9 milioane de euro. Este unul dintre cele mai scumpe terenuri vândute în România și are o poziționare strategică în spatele Romexpo.

Zona Expoziției atrage de câțiva ani dezvoltatori puternici, atât români cât și străini. Printre investitorii locali care și-au anunțat proiecte aici sau au finalizat deja construcții se numără Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Gheorghe Copos, Nicolae Dumitru, Dan Șucu și Gheorghe Iaciu. În paralel, grupuri internaționale precum Portland Trust, Atenor, London Partners sau Cordia au pus bazele unor proiecte importante în zonă.

Optima Investment a intrat în România în 2020, când a preluat, de la gigantul american Lone Star, pachetul majoritar de acțiuni la Globe Trade Centre (GTC). Această mișcare a fost una dintre cele mai importante tranzacții din Europa Centrală în acel an. GTC a fost printre primii dezvoltatori care au ridicat clădiri moderne de birouri în București, iar în prezent deține un portofoliu de birouri cu o suprafață totală de 62.500 de metri pătrați.

Cel mai valoros activ al GTC în România este complexul City Gate din fața Romexpo, evaluat la 123 de milioane de euro, cu un grad de ocupare de 78%. Chiria generată de acest imobil este de 19,4 euro pe metru pătrat lunar. La finalul anului 2024, valoarea totală a proprietăților GTC în România era estimată la 177 de milioane de euro, dintre care clădirile de birouri reprezentau 161 de milioane.

Alte fonduri maghiare cumpără în România

Prezența capitalului maghiar în România nu se oprește aici. Adventum, un alt fond ungar, a achiziționat complexul Hermes Business Campus din Pipera într-o tranzacție estimată la peste 150 de milioane de euro. Indotek, compania miliardarului Dániel Jellinek, deține mall-ul Plaza M din Târgu Mureș și două clădiri de birouri în București.

Un alt nume important este Gránit Asset Management, controlată de István Tiborcz, ginerele premierului Viktor Orbán. Compania a cumpărat clădirea de birouri Equilibrium 1 din București de la dezvoltatorul suedez Skanska, într-o tranzacție de circa 50 de milioane de euro. Kesz Group, unul dintre cei mai mari constructori din Ungaria, a intrat pe piața rezidențială din România în 2021, iar Cordia, parte a grupului Futureal, a revenit puternic cu investiții în sectorul imobiliar local.