Ungaria şi Polonia se țin tare pe poziție și refuză să voteze bugetul UE

Publicat: 04 dec. 2020, 13:59, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori

Ungaria și Polonia refuză în continuare să voteze bugetul Uniunii Europene atâta timp cât acesta este condiționat de respectarea statului de drept.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a respins propunerea de a exista o declaraţie explicativă ataşată la reglementările privind bugetul UE.

„Pentru noi, această soluţie, de a ataşa o declaraţie ca un bileţel lipit de o bucată de hârtie pentru a-ţi aminti de ceva, nu va funcţiona. Ungaria insistă în continuare ca cele două lucruri să fie separate”, a explicat, joi seara, premierul maghiar.

Decizia liderului de la Budapesta vine după ce vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus că Polonia ar putea fi dispusă să renunţe la vetoul faţă de pachetul financiar de 1.800 de miliarde de euro al UE dacă liderii UE acceptă o declaraţia explicativă în privinţa legăturii dintre fondurile UE şi statul de drept.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Muller, a scris pe Twitter că poziţia Poloniei de a se opune condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept rămâne neschimbată.

Ungaria și Polonia au blocat prin veto adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene deoarece nu vor ca accesarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept.

Ungaria consideră nă nu este normal ca Uniunea să decidă „ce noi considerăm a fi o familie și cine să poată adopta copii în Ungaria și în ce condiții.”

Polonia a arătat că statul de drept este „doar un pretext, un cuvânt frumos, dar este vorba de fapt de o aservire instituțională, de o limitare radicală a suveranității.”