Ungurii despre acordul UE privind gazele: ”O propunere dăunătoare, care ignoră complet interesele naţionale”

Publicat: 27 iul. 2022, 10:45, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Ungurii despre acordul UE privind gazele: ”O propunere dăunătoare, care ignoră complet interesele naţionale”

Ungaria respinge acordul prin care statele Uniunii Europene au convenit reducerea cu 15% a consumului de gaz natural, pe care îl califică „inaplicabil”, și care intervine unei noi diminuări a livrărilor de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1.

De altfel, Ungaria este singura țară UE care a votat împotriva acordului dintre cele 27 de state ale UE.

„Este o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare, care ignoră complet interesele naţionale”, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de AFP.

„Le va explica ungurilor cineva de la Bruxelles că în Ungaria există gaz pe care gospodăriile şi companiile nu-l pot folosi? Este o inepţie”, a mai spus ministrul ungar.

El a făcut referire și la „baza juridică îndoielnică” a acestui acord, motivând că securitatea aprovizionării energetice ţine de „responsabilitatea guvernelor naţionale” ale statelor UE, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a cerut inițial ca statele UE să-şi reducă uniform cu 15% consumul de gaze, astfel încât volume de gaze să devină disponibile pentru livrări către alte state membre, pentru a fi ajutată în special Germania, care este foarte dependentă de gazul rusesc.

Planul celor de la Bruxelles a fost însă primit cu critici de mai multe state membre, mai ales cele din sudul UE. Dacă în final acestea au votat compromisul convenit marţi, Ungaria condusă de Viktor Orban şi-a menţinut poziţia. Să nu uităm totuși că Ungaria a obținut, săptămâna trecută, o suplimentare cu 700 milioane de metri cubi a volumului de gaz livrat de ruși.

Acordul convenit în final prevede că statele membre să-și reducă cu 15% consumul de gaze în intervalul 1 august – 31 martie 2023, raportat la media ultimilor cinci ani.

Angajamentul este voluntar, dar în cazul de „risc de gravă penurie” devine obligatoriu, Mai trebuie remarcat, însă, că mecanismul stabilit ca un compromis pentru a depăşi opoziţia statelor reticente instituie și o serie de excepţii, care să permită adaptarea la realităţile fiecărei ţări.