Unic în Europa. Planetariu cu cupolă cu rezoluție 8K la Observatorul Astronomic din Galați

Publicat: 31 dec. 2023, 07:00, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Unic în Europa. Planetariu cu cupolă cu rezoluție 8K la Observatorul Astronomic din Galați

Planetariul de la Observatorul Astronomic din cadrul Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galați va fi modernizat şi dotat cu tehnologie de ultimă generaţie, cu o cupolă cu rezoluție 8K, un sistem care în prezent nu există la niciun planetariu din Europa.

Acestă modernizare a Observatorului Astronomic din Galați va fi demaratră în cursul anului 2024, după ce proiectul a fost aprobat de Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi la ultima şedinţă din acest an.

„Pregătim o super investiţie la Planetariul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii. Îl vom dota cu tehnologie de ultimă generaţie, unică în Europa. Este vorba despre un ecran cu rezoluţie 8K.

Proiecţiile despre stele, planete şi alte fenomene cosmice se vor vedea incredibil de frumos, iar experienţa vizuală va fi una de neuitat.

Ecranul va fi format din panouri LED special concepute pentru planetariul din Galaţi, noutatea tehnologică constând în faptul că acestea au din fabricaţie un aspect curbat, astfel încât tot ansamblul să aibă forma unui dom”, ne-a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Președintele CJ Galați a mai precizat că Planetariul de la Galați va fi cel mai modern din Europa, în condițiile în care „acest tip de sistem LED pentru planetarii mai există la nivel mondial doar la două planetarii din Japonia”.

Sistemul audio va fi de asemenea unul ultraperformant, iar scaunele vor fi complet computerizate şi interactive.

Valoarea investiţiei este de 22,3 milioane de lei. Proiectul va fi depus spre finanţare în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021 – 2027.

Observatorul Astronomic din Galați, singurul observator pentru public din România dotat cu acoperiș tractabil

Observatorul de la Galați este singurul pentru public din România prevăzut cu acoperiş tractabil şi cu un telescop principal cu sistem optic Ritchey – Chretien cu diametrul de 400 mm, pus pe o montură ecuatorială ASA Direct Drive DDM 85.

Din camera de control a telescopului, cu ajutorul unui calculator se comandă montura telescopului, camera Mintron pentru video–astronomie şi camera CCD pentru observaţii şi astrofotografie.

Planetariul are un sistem de proiecţie digital In Space System 2C HD şi un ecran de proiecţie cu diametrul de 7 metri.

Pe terasa de observaţii astronomice de 250 mp sunt organizate observaţii pentru public, cu două telescoape Meade Dobson de 300 şi 400 mm, două telescoape pentru observaţii nocturne SkyWatcher Dobson de 200 şi 250 mm şi observaţii solare în H–alfa cu luneta Coronado SolarMax de 60 mm.