UNICEF: aproape 400 de milioane de copii sunt victimele sancțiunilor disciplinare violente

Publicat: 11 iun. 2024, 14:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
UNICEF: aproape 400 de milioane de copii sunt victimele sancțiunilor disciplinare violente
Foto: qbebe.ro

Aproape 400 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani, ceea ce înseamnă şase din zece din întreaga lume, sunt cu regularitate victime ale sancţiunilor disciplinare violente în familie, conform datelor publicate de UNICEF.

Aceste estimări, publicate de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), se bazează pe datele colectate în aproximativ aproximativ o sută de ţări între 2010 şi 2023. Ele se referă la „agresiunea psihologică” şi „pedeapsa corporală”.

UNICEF consideră că „agresiunea psihologică” se manifestă atunci când se ţipă la un copil sau când acesta este numit „prost” sau „leneş”. Pedeapsa fizică include scuturarea copilului, pălmuirea, lovirea şi, în general, orice lovitură menită să facă rău fără a provoca răni.

Din cei aproape 400 de milioane de copii care sunt victime ale acestor metode violente de disciplină, aproximativ 330 de milioane suferă pedepse fizice. Chiar dacă tot mai multe ţări interzic pedeapsa corporală, aproape jumătate de miliard de copii sub vârsta de cinci ani nu sunt protejaţi legal împotriva acestei practici.

Mai mult de una din patru persoane care se ocupă de copil consideră că pedeapsa fizică este necesară pentru a-l educa pe acesta în mod corespunzător, conform estimărilor UNICEF.

„Când copiii sunt victime ale violenţei fizice sau verbale acasă sau când sunt privaţi de atenţia socială şi emoţională a celor dragi, acest lucru le poate afecta stima de sine şi dezvoltarea”, a declarat şefa UNICEF, Catherine Russell, citată într-un comunicat.

„O abordare parentală atentă şi ludică aduce bucurie şi îi ajută pe copii să se simtă în siguranţă, să înveţe, să capete noi abilităţi şi să orienteze în lumea din jurul lor”, a adăugat ea.

UNICEF publică în premieră estimări privind accesul copiilor la posibilitatea de a se juca, cu ocazia primei Zile Internaţionale a Jocului, celebrată marţi, 11 iumie.

Conform datelor culese din 85 de ţări, unul din cinci copii cu vârste cuprinse între doi şi patru ani nu se joacă cu persoana care are grijă de el acasă şi aproximativ unul din opt copii cu vârsta sub cinci ani nu are jucării.

Aproximativ 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între doi şi patru ani nu sunt suficient stimulaţi sau sunt lipsiţi de interacţiune şi unul din zece nu are acces acasă la activităţi „critice pentru dezvoltarea cognitivă, socială şi emoţională, cum ar fi cititul, povestitul, cântatul, desenatul”.

„În această primă Zi Internaţională a Jocului, trebuie să ne reunim şi să ne reafirmăm angajamentul de a pune capăt violenţei împotriva copiilor şi de a promova relaţii pozitive, grijulii şi jucăuşe cu copiii”, a spus Catherine Russell.