Uniforma devine obligatorie în școli. Nu la noi, ci în Vest

Publicat: 20 ian. 2024, 16:29, de Victor Scarlat, în Educație , ? cititori
Uniforma devine obligatorie în școli. Nu la noi, ci în Vest
Sursa foto: SUDINFO

Uniforma revine în școli. Nu este vorba de România, ci de o țară din Vestul Europei, unde se analizează introducerea uniformei în instituțiile de învățământ peste câțiva ani. „Ținuta unică elimină inegalitățile dintre familii și creează condiții pentru respect”.

O ținută comună, uniforma clasică, să zicem, contribuie la combaterea discriminării și poate să promoveze egalitatea între elevi, consideră autoritățile franceze. Iar pe acestă temă au avut loc dezbateri aprinse în ultima perioadă în Franța, dar și în alte țări.

În câțiva ani, am putea să vedem uniformele în școlile din Franța, dacă rezultatele experimentului care se face acum vor fi pozitive. Planurile sunt ca din anul 2026 să devină obligatorie purtarea uniformelor în școlile din Hexagon. Până și președintele Emmanuel Macron s-a declarat în favoarea unei asemenea măsuri, pentru că ea va ajuta la combaterea discriminării.

Chiar dacă nu s-au pus la punct detaliile și nu se știe de exemplu ce înseamnă “uniformă unică”, autoritățile din Educație din Franța lucrează în acest sens, potrivit Antena3. Să nu uităm planul de pilotare a uniformelor școlare – sau a unui cod vestimentar “mai puțin strict” – în câteva școli din Franța, anunțat din septembrie 2023, pe fondul tensiunilor legate de vestimentația musulmană.

„Ținuta unică elimină inegalitățile dintre familii și creează condiții pentru respect. Ea va fi testată în 100 de școli în acest an. Dacă rezultatele vor fi concludente, o vom implementa la nivel general în 2026”, preciza Macron pe Twitter zilele trecute.

 Fostul ministru al Educației Naționale, Gabriel Attal, premier în prezent, declara, anul trecut, că purtarea uniformei de către elevi la școală face obiectul unui „experiment de mare amploare” în diverse colectivități locale pentru a măsura științific eficiența unei astfel de măsuri.

Măsurile lui Macron

Printre măsurile anunțate de președintele Macron în cadrul conceptului de “rearmare civică” și prin care vrea să și-i apropie pe tineri, se află  “învățarea  imnului La Marseillaise” la școală, deoarece “este ceea ce ne unește, este fructul istoriei noastre”, potrivit Le Parisien.

Nu în ultimul rând, Macron a înființat o comisie de experți și a anunțat că dorește să determine „buna utilizare a ecranelor pentru copii în clasă și în familie”, pentru că de acest lucru depinde „viitorul societăților noastre și al democrațiilor noastre.

Pe rețelele sociale, francezii spun că președintele ar trebui să aibă alte priorități în aceste vremuri, ceea ce spune multe despre modul cum este privită măsura avută în vedere de autorități.