Unirea, Cocor, Bucur Obor: cât valorează acum la bursă magazinele celebre la sfârşitul secolului trecut
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Kim-iunie.jpg)
La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pe sistemul multilateral de tranzacţionare SMT, sunt listate 3 societăţi pe acţiuni – Unirea Shopping Center SA, Bucur Obor SA şi Cocor SA, care administrează magazinele cu aceleaşi nume, celebre la sfârşitul secolului trecut, care au fost nevoite să se reinventeze în anii 2000, în încercarea de a face faţă mall-urilor moderne.
Valoarea de piaţă a companiilor care administrează Unirea Shopping Center, Bucur Obor şi Cocor
Aceste companii nu sunt listate pe piaţa principală a BVB, ci pe sistemul alternativ SMT, aşa-numita piaţă AeRO, cu cerinţe mai relaxate.
Unirea Shopping Center (simbol bursier SCDM), companie care administrează două centre comerciale, pe lângă magazinul situat în zona ultracentrală a Capitalei şi un centru comercial în Braşov, are o capitalizare bursieră de 247,37 milioane lei (circa 48,5 milioane euro).
Ultimele tranzacţii au avut loc pe 8 mai 2025, la un preţ de 91 lei pe acţiune.
De la începutul anului, acţiunile Unirea Shopping Center au crescut cu 22,15%.
Pentru 2024, compania a raportat un profit brut de 5,27 milioane lei, pe fondul unor venituri totale de 80,64 milioane lei şi unor cheltuieli totale de 75,37 milioane lei.
Profitul contabil a fost de 1,2 milioane lei.
Compania Bucur Obor (simbol bursier BUCU), care administrează centrul comercial cu acelaşi nume din Bucureşti, are o capitalizare bursieră 159,17 milioane lei (31,2 milioane euro).
Ultimele tranzacţii la bursă, din 9 mai 2025, au fost la un preţ de 11.9 lei pe acţiune.
Pentru 2024, compania a raportat un rezultat net de 15,19 milioane lei şi o cifră de afaceri netă de 36,25 milioane lei.
Compania a publicat şi raportul pe T1 2025, care arată o scădere cu 9% a cifrei de afaceri şi cu 29% a profitului net.
În 2025, acţiuunile Bucur Obor au scăzut cu 4%.
Compania Cocor SA Bucureşti (simbol bursier COCR), care administrează magazinul cu acelaşi nume din Capitală, are o capitalizare bursieră de 35,9 milioane lei (7 milioane euro).
Ultimele tranzacţii la bursă, pe 10 aprilie 2025, au fost la preţul de 119 lei pe acţiune.
De la începutul anului, acţiunile Cocor au crescut cu 5,31%.
Pentru 2024, compania a raportat o cifră de afaceri de 18,26 milioane lei şi un profit net de 5,29 milioane lei.
Istorie
Magazinele Unirea, Obor şi Cocor centre comerciale emblematice, dar foarte diferite ca profil, istorie și public-țintă.
Construit în anii ’70, Unirea a fost cel mai mare magazin universal din România comunistă şi era un simbol al consumului urban în sistemul centralizat.
După Revoluţie, Unirea a încercat să se transforme într-un centru modern, urmărind să țină pasul cu noile standarde impuse de mall-uri și concurența din retailul românesc.
Apropiat de Piața Obor, magazinul Bucur Obor era înainte de 1989 unul dintre cele mai accesibile locuri de cumpărături din București. După 1990 a rămas fidel unui model tradițional de comerț și s-a adaptat la economia de piață, câștigând tot prin accesibilitate.
Magazin de haine și articole de modă, Cocor era considerat înainte de 1989 un punct de referință pentru vestimentație. Clădirea era una modernă pentru acea vreme.
În anii 2000 a fost modernizat, iar faţada renovată într-un mod spectaculos.
Disclaimer: Acest articol nu constituie o recomandare de investiţie. Investițiile în diverse instrumente financiare implică întotdeauna riscul de pierdere a capitalului. Previziunile sau performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare. Este esențial să vă faceți propria analiză înainte de a face orice investiție.