Uniunea Europeană: După muștar, se profilează o penurie de orez

Publicat: 17 oct. 2022, 10:15, de Magda Marincovici, în Food , ? cititori
Uniunea Europeană: După muștar, se profilează o penurie de orez
Orez

Din cauza războiului din Ucraina și a încălzirii climatice, producția mondială de orez a scăzut drastic în ultimele luni, transmit BFMTV și Le Point.

De la începutul anului, producția mondială de orez este în cădere liberă existând teama unei noi penurii, după cea a muștarului sau a carburanților.

Sindicatul lucrătorilor din acest domeniu din Franța (SRF) subliniază că dificultățile ar putea surveni începând cu lunile februarie-martie, când sunt așteptate noile recolte potrivit președintelui SRF, Thierry Lievin. Se estimează fie o prăbușire totală sau, în cel mai bun caz, o întrerupere majoră a aprovizionării. De exemplu, Franța produce 50.000 de tone de orez anual și importă aproape de cinci ori mai mult – respectiv 240.000 de tone – pentru a face față cererii de pe piața internă. Or, întregul lanț de producție mondială de orez a fost afectat în acest an, în special din cauza încălzirii climatice.

Puternic afectate în ultimele luni de caniculă și ploi abundente, India și Pakistanul, cei doi principali producători de orez basmati, s-au confruntat cu pierderi de peste 250.000 de tone de orez.

Acest tip de orez reprezinte 45% din cerere în Franța. În acest context, India și Pakistan vor încerca în primul rând să asigure aprovizionarea piețelor interne, limitând exporturile.

Din cauza exploziei prețurilor la gaz și curent electric în țările asiatice, în principal din cauza războiului din Ucraina, producția de orez prefiert a scăzut drastic.

Cu acest fenomen se va confrunta toată Uniunea Europeană. În perioada normală, producția europeană era estimată la trei milioane de tone anual, dar în vara anului 2022, canicula a provocat pagube mari. A lipsit apa pe tot parcursul ciclului vegetativ al orezului în toate țările europene (Italia, Spania, Grecia), mai spune președintele SRF.

Această scădere a producției va provoca o creștere a prețurilor în supermarket. Această tendință inflaționistă se va accentua odată cu creșterea prețurilor la grâu și porumb din cauza războiului din Ucraina și creșterea taxelor vamale europene la orez cargo (de la 30 la 65 euro/tona) începând cu 1 septembrie. Și repercusiunile sunt vizibile, din moment ce prețurile la raft au crescut cu peste 12% în septembrie, comparativ cu septembrie anul trecut, potrivit INSEE, notează Le Point.