Uniunea Europeană va impune sancţiuni unor oficiali din Belarus

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a anunțat că miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la instituirea de sancţiuni împotriva a circa 20 de oficiali apropiaţi preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Agențiile dpa și EFE sciu că măsurile decise de diplomații europeni vor viza persoane de la „un înalt nivel politic” implicate în fraudarea alegerilor din 9 august şi în reprimarea protestelor care au urmat acestui scrutin în care preşedintele Lukaşenko a obţinut 80% din voturi, potrivit datelor guvernamentale.

Borrell a mai spus că deocamdată nu poate preciza numărul persoanelor sancţionate sau identitatea lor, întrucât „statele membre încă prezintă nume”, aşadar lista ar putea creşte în zilele următoare.

El a apreciat pozitiv o ofertă de mediere anunţată tot vineri de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi a reafirmat că „rămâne deschisă” calea dialogului.

„Dacă Lukaşenko sporeşte presiunea asupra opoziţiei şi manifestaţiilor paşnice, noi va trebui să creştem presiunea asupra lui”, a spus la rândul său ministrul german de externe, Heiko Maas, gazda reuniunii informale a miniştrilor europeni de externe.

Anterior, preşedintele Lukaşenko a avertizat că va decide măsuri de retorsiune în cazul impunerii unor sancţiuni împotriva ţării sale.

Criza politică din Belarus a fost tema prioritară a reuniunii din capitala germană, alături de tensiunile în creştere între Grecia şi Turcia în zona Mediteranei Orientale. Despre acestea Josep Borrell a menţionat nemulţumirea Uniunii Europene faţă de acţiunile Turciei, adăugând că sunt în analiză „măsuri restrictive” faţă de Ankara ce s-ar putea concretiza la summitul UE din septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...