Uniunea Europeană vrea să reducă la jumătate emisiile de dioxid de carbon ale construcțiilor până în 2030

Publicat: 18 mai 2021, 06:30, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Uniunea Europeană vrea să reducă la jumătate emisiile de dioxid de carbon ale construcțiilor până în 2030

Uniunea Europeană intenționează să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, dar acest lucru necesită transformarea fundamentală a sectoarelor de construcții și imobiliare. Emisiile directe de CO2 din clădiri trebuie să se reducă la jumătate până în 2030 pentru a intra pe calea unui stoc net de zero de clădiri de carbon până în 2050.

Think tank-ul Institului European al Performanței Clădirilor (BPIE) consideră că viitoarea revizuire a legislației UE pentru clădiri și construcții este o oportunitate esențială pentru a crea siguranță politică și investițională în domeniu. Noile cercetări din grupul de reflecție arată că, deși unele state membre ale UE au introdus acțiuni politice cuprinzătoare pentru a reduce amprenta de carbon a clădirilor și a construcțiilor, acestea ar trebui acum să fie coordonate și reglementate la nivel european.

În strategia de renovare, care abordează decarbonizarea stocului de clădiri, Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a introduce o Foaia de parcurs pentru întregul ciclu de viață 2050 „pentru a reduce emisiile de carbon din clădiri până în 2023.

Clădirile noi au deja standarde de eficiență energetică

„Pentru clădirile noi construite la cele mai înalte standarde de eficiență energetică, cererea de energie operațională mică înseamnă că carbonul încorporat devine cea mai importantă sursă de emisii de carbon pe durata de viață a clădirii”, spune Oliver Rapf, director executiv al BPIE.

Emisiile de carbon încorporate sunt asociate cu consumul de energie și procesele chimice în timpul extracției materiei prime, fabricării, transportului, asamblării, înlocuirii, construcției, demolării și eliminării clădirilor, reprezintă 10%-20% din amprenta de CO2 a clădirilor din UE. Pentru a aborda această amprentă de carbon „ascunsă”, BPIE sugerează o abordare europeană comună a emisiilor de carbon pe toată durata de viață (WLC) ale stocului de clădiri, care ar trebui să aducă beneficii suplimentare.

„Carbonul pentru întreaga durată de viață în clădiri și construcții ar trebui analizat cu atenție acum în 2021. Acțiunile politice întreprinse de o serie de state membre demonstrează că politicile privind durata de viață a carbonului sunt posibile și de dorit. Comisia Europeană ar trebui să reflecte acest lucru în viitoarele sale propuneri pentru a ne asigura că nu pierdem timpul în lupta împotriva schimbărilor climatice”, conchide Rapf.