Ursula von der Leyen nu mai prinde un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Publicat: 18 iun. 2024, 08:16, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Ursula von der Leyen nu mai prinde un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Liderii Uniunii Europene nu au ajuns încă la o decizie privind un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, marți dimineața devreme, relatează agențiile internaționale de presă.

„Scopul de astăzi nu a fost de a lua o decizie”, a declarat Michel jurnaliștilor după dineul de lucru al liderilor UE, în ciuda așteptărilor larg răspândite privind un acord rapid. „Acest lucru este planificat pentru săptămâna viitoare”, a adăugat el, conform DPA.

Reuniunea de luni a fost, potrivit lui Michel, „un pas util pentru a pregăti următorul Consiliu European” și a avut drept scop „un schimb de opinii aprofundat”.

Context politic și speculații

Sprijinul politic pentru von der Leyen ar fi trebuit să pună capăt la luni de speculații privind persoana pe care liderii UE ar putea să o nominalizeze pentru funcția de conducere a blocului, după alegerile pentru Parlamentul European de săptămâna trecută. Întâlnirea liderilor a fost prima de la alegerile europarlamentare, în urma cărora s-au înregistrat câștiguri pentru centru-dreapta și naționaliștii de dreapta, dar înfrângeri umilitoare pentru președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Discuții și planuri date peste cap

În cadrul dineului de la Bruxelles, cei 27 de lideri naționali ai UE au discutat despre cine ar trebui să conducă puternicul organism executiv al Comisiei Europene, cine ar trebui să prezideze reuniunile Consiliului European și cine ar trebui să ocupe postul de șef al politicii externe.

Era de așteptat ca aceștia să o desemneze pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat la șefia Comisiei Europene, pe fostul premier portughez Antonio Costa ca președinte al Consiliului și pe șefa guvernului estonian Kaja Kallas ca șefă a diplomației. Un trio format din von der Leyen, Costa și liberala Kallas ar asigura un echilibru politic și geografic între funcțiile de conducere, potrivit Reuters.

Totuși, actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel, a declarat că au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord. „A fost o conversație bună, merge în direcția bună, cred eu. Dar nu există niciun acord în această seară”, a spus el reporterilor după cină.

Urmează negocieri

Michel a subliniat că partidele politice paneuropene au făcut propuneri cu privire la posturi și că va fi nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un acord. Detaliile acestor propuneri nu au fost oferite.

Liderii urmează să ia o decizie oficială în cadrul unui summit programat pentru 27-28 iunie. Von der Leyen va avea nevoie de sprijinul Parlamentului European, care va vota în prima sa sesiune din 16 iulie. Întreaga Comisie formată din 27 de membri, inclusiv șeful politicii externe, are nevoie, de asemenea, de sprijin parlamentar.

Liderii au discutat și despre următorul ciclu legislativ de cinci ani, axat pe valori comune, apărare și competitivitate economică. Aceștia urmează să își confirme orientările privind „agenda strategică” în cadrul summitului de la sfârșitul lunii iunie.

În curând, liderii ar trebui să primească un raport al fostului premier italian și președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, privind stimularea perspectivelor economice ale UE. Într-un discurs ținut vineri, Draghi a declarat că blocul comunitar are nevoie de energie mai ieftină și de o uniune a piețelor de capital pentru a orienta economiile private către investiții.