USR contestă creșterea PIB anunțată de Guvern. „Măsluiesc datele să poată crește taxele”

Publicat: 10 iun. 2022, 12:56, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
USR contestă creșterea PIB anunțată de Guvern. „Măsluiesc datele să poată crește taxele”

Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, acuză guvernarea PSD-PNL că ar fi măsluit datele privind creșterea PIB ca să poată justifica o majorare a taxelor. El spune că schimbarea bruscă a metodologiei de calcul al PIB, care a dus la afișarea unei creșteri economice record pe primul trimestru, a făcut ca datoria administrației publice să scadă sub pragul de 50%.

Prag la care Legea responsabilității fiscal-bugetare obliga Executivul să ia măsuri, inclusiv în ceea ce privește înghețarea cheltuielilor cu salariile în sectorul public.

Potrivit datelor provizorii comunicate de Institutul Național de Statistică, PIB-ul României a crescut în primul trimestru din 2022 cu 6,5% față de perioada similară a anului 2021 și cu 5,2% față de trimestrul precedent.

„O singură dată a mai crescut economia, de la un trimestru la altul, atât de mult. Atunci când s-au terminat cele mai dure închideri din cauza pandemiei. Dar, atunci, creșterea a fost mare pentru că se pleca de foarte jos. De ce să minți în halul ăsta? Din două motive. Primul, este ca să pară că totul merge bine în regimul PSD-PNL. Al doilea, ca să poată justifica creșterea taxelor. PSD-PNL au crescut enorm cheltuielile statului, iar acum caută să le acopere prin mărirea taxelor. Problema e că nu prea poți susține taxe mai mari atunci când populația este deja sărăcită și vine o criză globală de proporții. Așa că PSD-PNL măsluiesc datele astfel încât să pară că economia merge bine și că poate să suporte creșterea taxelor. În final victima minciunii va fi tot contribuabilul”, declară Claudiu Năsui.

În plus, odată cu revizuirea în creștere a PIB nominal – la 1.226 miliarde lei față de 1.182,92 miliarde lei -, datoria publică de aproape 594 miliarde lei a scăzut ca procent din PIB, după cum reiese din datele Ministerului Finanțelor.

În loc de 50,3% din PIB, datoria publică reprezintă acum, pe noile date, 48,4% din PIB. Adică, fix sub pragul de 50% din PIB la care Legea responsabilității fiscal-bugetare obligă Executivul să ia măsuri pentru reducerea ponderii datoriei publice în PIB.

Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că, dacă datoria publică se situează în intervalul 50-55% din PIB, Guvernul trebuie să prezinte public și să aplice, în cel mai scurt timp, un program care să cuprindă și măsuri de înghețare a cheltuielilor totale cu salariile în sectorul public.