USR își joacă și el rolul în filmul pensiilor speciale

Proiectul pensiilor speciale este un cartof fierbinte pentru tot spectrul politic. Guvernul actual vrea să amâne în iunie tranșarea pensiilor speciale. Astfel, ei lasă luarea unei decizii după rocada de la sfârșitul lui mai. USR se face și el că vrea desființarea pensiilor speciale, în condițiile în care atunci când era la guvernare a avut o serie de demnitari care beneficiau de acest avantaj.

Declarativ, tot politicul ar vrea să se schimbe ceva, dar nimeni nu-și asumă un vot decisiv. În același timp, PNRR-ul negociat strâmb, tot de USR, fără alte consultări, dă mari bătăi de cap guvernanților.

Acum e rândul USR să-și joace cartea

USR a anunțat că a depus amendamente cu modificări radicale la ”proiectul PSD-PNL de reformă a pensiilor speciale”. Amendamentele prevăd eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, ale grefierilor, funcționarilor de la Curtea de Conturi, diplomaților, funcționarilor parlamentari și navigatorilor. De asemenea, ei vor și recalcularea pensiilor speciale ale polițiștilor, jandarmilor, militarilor și ale angajaților altor instituții de forță pe principiul contributivității.

În cazul magistraților, USR propune ca aceștia să primească o pensie de serviciu în cuantum de 65% din veniturile nete obținute în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

Ei afirmă că jalonul din PNRR trebuie să fie respectat. Astfel, România are șansa istorică de a primi miliarde de euro pentru școli, autostrăzi și spitale. Propuneri de îmbunătățire a proiectului au fost depuse și la Senat.

USR arată cu degetul Coaliția PSD-PNL- UDMR

”Deși au trecut mai bine de trei luni de când trebuia să fie adoptată legea de trecere a pensiilor speciale pe contributivitate, salvatorii pensiilor speciale nu se grăbesc. USR a redepus aceleași amendamente ca la Senat pentru a arăta că se poate foarte ușor. Dacă se vrea, putem să trecem totul pe contributivitate, cu respectarea deciziilor Curții Constituționale. PSD nu a vrut niciodată, PNL și UDMR s-au prefăcut că vor în timp ce erau în coaliție cu USR. Acum joacă și ei pe față de partea echipei pensiilor speciale”, declară deputatul USR Cristian Seidler, preluat de news.ro.

Amendamentele depuse de USR la Camera Deputaților fac exact ce și-a asumat România prin PNRR și cere Comisia Europeană: aduc pensiile speciale la principiul contributivității. Ele prevăd: eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, ale grefierilor, funcționarilor de la Curtea de Conturi, diplomaților, funcționarilor parlamentari și navigatorilor. De asemenea, e vizată și recalcularea pensiilor speciale ale polițiștilor, jandarmilor, militarilor și ale angajaților altor instituții de forță pe principiul contributivității.

Magistrații rămân în aceeași paradigmă

În cazul magistraților, USR propune ca aceștia să primească o pensie de serviciu în cuantum de 65% din veniturile nete obținute în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Pensionare să se facă o dată cu îndeplinirea condițiilor de pensionare din sistemul contributiv. În felul acesta, magistrații ieșiți la pensie care nu se încadrează în vârsta de pensionare pot reveni în profesie. Asta poate rezolva și actuala criză de personal.

”Totodată, propune ca pensiile magistraților să fie actualizate simultan și în procent identic cu majorarea valorii punctului de pensie”, mai anunță formațiunea.

”USR a avertizat, în mod repetat, că proiectul PSD-PNL de așa-zisă reformă a pensiilor speciale nu înseamnă decât salvarea pensiilor speciale. Acest fapt e confirmat prin raportul Băncii Mondiale, dar și de Comisia Europeană”, arată cei de la USR. 

Citește și: Reforma pensiilor se amână pentru iunie! Care este situația actuală?

10 COMENTARII

  1. Or fi propus si eliminarea interdictiilor,incompatibilitatilor,restrictiilor si obligatiilor militare pana la 60 de ani,pentru militari si politisti,asa cum e in cazul
    Pensionarilor contributivi?La drepturi egale si obligatii egale!

  2. Acești indivizi, pui ai securității antice și moderne, sunt plătiți din taxele și impozitele noastre, inclusiv ale pensionarilor. Renunță la indemnizația parlamentară sau o reduc la 65% ?

  3. Propun ca să fie introdusa obligația de plată a cursanților la școlile militare,licee, academii militare, nu gratis că acum, să-și plătească uniformele, hrana… din buzunarul propriu nu din al poporului, să nu aibă firme și afaceri, soțiile, frații, ginerii și nurorile militarilor , specialilor

    • Gata Labiș, bună ideea ta…de acum când te duci să-i construiești casa la fraier, tu că zidar sa cumperi bolțari și ciment, eventual și var….daca tot ești doctor și salvezi o viață, pune dracu mână și cumpără din salariu un pat de spital și renovează o anexă a spitalului…profesor fiind, nu te mai caca pe tine că nu și tabla in clasa , sau chiar sala de clasa-construieste frate o școală….și normal , tu polițist,nu te plânge că te fura politicienii, cumpără și tu un Logan cu girofar la 90000 de euro, să nu moară privații de foame …pompierule, ți-ai adus scara de acasă? Tub de oxigen? Costum ignifug? Dom’ sergent !!! Ce kkt faci , pleci la tragere la capu’ Midia fara sa cumperi racheta din talcioc? crezi că merge krazul ăla daca nu cum peri 300 kile de benzina??? …Pe voi ăștia toți, va ia Sile-n pula că el doarme noaptea acasă cu o mână pe tata și una pe cur la nevasta’sa aia grasa , care nu-i da pizda și el e frustrat….apropia, sile e membru cotizant la usr…

  4. Contributivitate, contributivitate, dar sa știm și noi ce s-au făcut cu banutii opriti și „vărsati” în Bugetul de Stat și nu în cel al Asigurărilor Sociale.De ce și ce s-a făcut cu banii?De oprit s-au oprit, dar ce și cum s-a întâmplat după, nu cred ca mai este responsabilitatea niciunui militar sa urmareasca.Sa răspundă toți care au condus tara după revoluție și sa plătească de la ei, nu sa plătim noi de doua ori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...