V-ați întrebat? De ce are nevoie Europa de Taiwan. Care e miza

Publicat: 09 aug. 2022, 07:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
V-ați întrebat? De ce are nevoie Europa de Taiwan. Care e miza

Sancțiunile Chinei împotriva Taiwanului sunt o reamintire clară despre cât de dependentă este UE de această insulă și în special de cipurile mici de computer pe care le produc taiwanezii, notează Politico.

Mașinile și aparatele au reprezentat aproape 60% din importurile UE din Taiwan anul trecut. Cea mai mare îngrijorare pentru întreprinderile europene ar fi reducerea bruscă a aprovizionării cu cipuri electronice, produse de cea mai mare companie de semiconductori din lume: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Compania înglobează mai mult de jumătate din piața de semiconductori și se zvonește că are clienți precum Apple și Qualcomm, potrivit sursei menționate.

Deocamdată, China și-a limitat represaliile pe termen lung la interzicerea exporturilor de nisip către insulă, împreună cu importul de citrice, scoici albe și macrou congelat din Taiwan către continent. Dar riscul pentru Taipei – și companiile occidentale care depind de producția de cipuri din Taiwan – este că măsurile viitoare ale Beijingului vor fi mult mai dure, cum ar fi o blocada completă sau chiar o invazie chineză.

Dependenți de cipuri

Într-o dovadă a importanței pe care SUA o acordă TSMC, Pelosi s-a întâlnit cu președintele companiei, Mark Liu, în timpul vizitei sale. Problema pentru Europa este că și-a crescut dependența de cipurile taiwaneze de-a lungul mai multor ani, iar un atac chinez fără avertisment ar putea distruge instantaneu o linie vitală de aprovizionare.

Deci, cum se poate proteja UE în fața unui astfel de risc?

În primul rând, blocului îi lipsește expertiza pe care o deține Taiwanul. TSMC a fost fondată la sfârșitul anilor 1980 de Morris Chang, un fost inginer la Texas Instruments, cu sediul în SUA. Chang este un exemplu grăitor al modului în care companiile de tehnologie occidentale au pierdut din expertiza proceslor specializate.

În primul rând, blocului îi lipsește expertiza pe care Taiwanul a atras-o. TSMC a fost fondată la sfârșitul anilor 1980 de Morris Chang, un fost inginer la Texas Instruments, cu sediul în SUA. Chang este un exemplu excelent al modului în care companiile de tehnologie occidentale au pierdut din expertiza care vine cu un proces specializat.

Doar două fabrici în lume

Cultura flexibilă a ocupării forței de muncă din Taiwan înseamnă, de asemenea, că producătorii de cipuri pot angaja și concedia lucrători mai ușor pentru a se potrivi cu creșterea și scăderea cererii, potrivit Ludo Deferm, vicepreședinte executiv la centrul de cercetare a semiconductorilor Imec din Leuven, potrivit Politico.

A doua problemă este natura unică a cipurilor pe care TSMC le poate furniza. Compania nu este vital doar pentru electronice precum smartphone-uri sau laptop-uri, dar produce deja cipuri de ultimă generație, precum cele de cinci nanometri sau mai mici care vor juca un rol-cheie în conducerea autonomă.

Există de fapt doar două fabrici în lume acum care pot produce cipuri sub cinci nanometri. TSMC și Samsung”, a declarat pentru Politico Hermann Hauser, analist de risc și fondator al Acorn Computers. „TSMC este total dominantă, suntem complet dependenți de ea.”

O întrerupere completă a cipurilor taiwaneze va motiva fără îndoială legislatorii europeni și companiile să-și accelereze planurile existente de a restabili producția de cipuri și de a dubla cota de piață a Europei în lanțul valoric global al semiconductorilor.