Va fi deblocat programul Casa Verde Fotovoltaice? AFM a făcut recurs la decizia Curţii de Apel Oradea

Publicat: 29 sept. 2023, 17:00, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Va fi deblocat programul Casa Verde Fotovoltaice? AFM a făcut recurs la decizia Curţii de Apel Oradea
https://westernfinancialgroup.ca/

Laurenţiu Neculaescu, președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat astăzi că a înaintat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Oradea de a suspenda programul Casa Verde Fotovoltaice. Acesta a fost blocat în urma plângerii depuse de către un operator economic.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat începând de marţi, 26 septembrie, din cauza unei hotărâri a Curţii de Apel Oradea prin care s-a admis cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Astăzi, AFM a anunțat la rândul său că a atacat cu recurs decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, întrucât suspendarea programului afectează prea multă lume, circa 86.000 de persoane fizice, 531 de agenți economici și aproape 1.000 de unități de cult.

„Astăzi am înaintat recursul la această decizie a instanţei, sperăm să convingem instanţa la recurs că nu este aşa (că a fost nedreptățit un agent economic – n.r.) şi să reuşim să ridicăm această suspendare pentru că din punctul nostru de vedere situaţia este puţin dezechilibrată dacă discutăm de 100.000 de beneficiari care aşteaptă finanţarea şi un singur agent economic care a depus plângere la instanţă. Sperăm să convingem instanţa să ridice această suspendare asupra programului”, a precizat Laurenţiu Neculaescu.

Bugetul total al actualei sesiuni a programului Casa Verde Fotovoltaice este de aproape două miliarde lei. Din aceștia, peste 1,7 miliarde de lei sunt destinați persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult. Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.