Va reuși președintele Turkmenistanului să închidă „Porțile Iadului”? (VIDEO)

Gurbangulî Berdâmuhamedov, președintele Turkmenistanului, a ordonat stingerea flăcărilor care ard de 50 de ani în craterul gigantic supranumit „Porţile Iadului”.

Craterul de gaz Darvaza, din deşertul Karakum, e principala atracţie turistică din Turkmenistan, dar Berdâmuhamedov vrea acesta să fie stins din motive de mediu.

El a punctat că flăcările au un „impact negativ asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei din vecinătate”. „Risipim resurse naturale valoroase pentru care am putea primi câştiguri ce ar fi folosite pentru a creşte bunăstarea poporului nostru”, a mai declarat președintele Turkmenistanului la televiziunea de stat, potrivit Agerpres.

De ce e craterul Darvaz o atracție turistică

Craterul Darvaz, cu o lăţime de 70 de metri, e o groapă artificială masivă, în care arde gaz metan încontinuu din 1971. Se spune că acest crater s-a format când o operaţiune de foraj sovietică a mers prost, în 1971. Numai că, în 2013, exploratorul canadian George Kourounis a examinat adâncimea craterului şi și-a dat seama că nimeni nu ştie de fapt cum a început totul.

Autorităţile din Turkmenistan au încercat de mai multe ori să îl stingă, dar fără succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...