Vă vine să credeți? Artista Barbra Streisand a împlinit 80 de ani

Actrița și cântăreața Barbra Streisand s-a născut la 24 aprilie 1942, în Brooklyn. A dovedit calităţi artistice din copilărie, când cânta în faţa vecinilor. A urmat cursurile colegiilor Beis Yakov şi Erasmus Hall High School, unde s-a remarcat cântând în corul şcolii alături de Neil Diamond, iar la absolvire deja îşi dorea să devină actriţă.

O perioadă a cântat într-un club de noapte de pe Broadway, New York, unde, datorită talentului său nativ, original şi puternic, a atras interesul publicului. Debutul artistei a fost tot pe Broadway, în comedia muzicală „I Can Get It for You Wholesale” de Harold Rome (1962), pentru acest rol primind o nominalizare la Premiul Tony pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, conform site-ului imdb.com. A dobândit popularitate odată cu apariţia în diferite show-uri TV, alături de Judy Garland.

Un an mai târziu, a lansat cu mare succes primele albume muzicale – „The Barbra Streisand Album” şi „The Second Barbra Streisand Album”, sub egida casei de discuri Columbia Records. Aceste albume, în mare parte dedicate compozitorului Harold Arlen, i-au adus recunoaşterea publică în SUA.

În 1964 a repurtat un succes răsunător pe Broadway, în spectacolul „Funny Girl” de Jule Styne şi Bob Merrill, regizat de William Wyler şi cu scenariu semnat de Isobel Lennart. După mai multe apariţii la televiziune, a semnat un contract exclusiv cu CBS pentru o serie de emisiuni TV – „My Name Is Barbra” (1965, cu care a câştigat un premiu Emmy) şi „Color Me Barbra” (1966).

După o scurtă perioadă petrecută pe scena din Londra, în vara anului 1967 a susţinut un concert memorabil în New York City intitulat „A Happening in Central Park”, care a fost înregistrat şi ulterior difuzat într-o emisiune specială la televiziune. Ulterior a filmat la Hollywood prima sa producţie cinematografică – „Funny Girl” (1968) – care a avut un real succes şi care i-a adus, în 1969, premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă.

Au urmat apariţii în musical-uri precum „Hello Dolly” (1969) şi „On a Clear Day You Can See Forever” (1970), dar şi în comedii precum „The Owl and the Pussycat” (1970) şi „What’s Up, Doc?” (1972). Totodată, a jucat în drame precum „Up The Sandbox” (1972) şi „The Way We Were” (1973) – regizat de Sydney Pollack, unde l-a avut partener de scenă pe actorul Robert Redford. Cântecul „The Way We Were” a devenit una dintre melodiile memorabile cântate de artistă.

A revenit la televiziune pentru un nou spectacol conceput ca o călătorie muzicală ce cuprindea multe stiluri muzicale din lume – „Barbra Streisand and Other Musical Instruments” (1973). Apoi s-a întors la rolul Fanny Brice, într-o continuare a filmului „Funny Girl” intitulată „Funny Lady” (1975). În 1977 a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original „Evergreen” (tema muzicală din filmul „A Star Is Born”, 1976). La sfârşitul anilor ’70, Barbra Streisand a fost numită cea mai de succes cântăreaţă din Statele Unite, depăşită ca faimă şi vânzări numai de Elvis Presley şi The Beatles.

„Talent plurivalent dublat de inteligenţă, voinţă, putere de muncă şi încredere în sine”, Barbra Streisand a demonstrat în tot ceea ce a făcut, de-a lungul carierei, „profesionalismul şi capacitatea de a transforma un complex de inferioritate într-un agresiv complex de superioritate”, potrivit volumului ”Dicţionar de cinema” de Cristina Corcioveanu şi Bujor T. Rîpeanu, apărut la Editura Univers Enciclopedic în 1997.

În 1983, a jucat, scris şi regizat „Yentl”, pentru care a primit în 1984 un Glob de Aur pentru cea mai bună regie. Următorul succes a fost în 1991, adaptarea după Pat Conroy, „The Prince of Tides” pentru care a fost nominalizată în 1992 la Premiile Globul de Aur pentru cel mai bun regizor. În 1996, a regizat şi a jucat în „The Mirror Has Two Faces”, alături de actorii Jeff Bridges şi Lauren Bacall, iar în 2004, în „Meet the Fockers”.

Barbara Streisand s-a remarcat nu doar ca actriţă, ci şi în calitate de cântăreaţă. Piesele cântate de ea au fost nominalizate de 40 de ori la Premiile Grammy, dintre care a câştigat opt premii, inclusiv două premii speciale. Ea a fost inclusă de trei ori în Grammy Hall of Fame. În 2011, Barbra a fost onorată cu MusiCares Person of the Year de către Fundaţia Grammy.

Barbra Streisand câștigat multe premii Grammy

Astfel artista a câştigat premiul Grammy în 1963, 1964, 1965, 1977, 1980, 1986, 1988; AGVA Georgie Award în 1970, 1972, 1977, 1980. Din bogata discografie a artistei amintim albumele: „People” (1964), „My Name Is Barbra” (1965), „Simply Streisand” (1967), „What About Today?” (1969), „Stoney End” (1971), „The Way We Were” (1974), „Lazy Afternoon” (1975), Classical Barbra (1976), „Superman” (1977), „Songbird” (1978), „Guilty” (1980), „Emotion” (1984), „Till I Loved You” (1988), „Higher Ground” (1997), „A Love Like Ours” (1999), „Guilty Pleasures” (2005), „Love Is the Answer” (2009), „What Matters Most” (2011), „Partners” (2014), „Walls” (2018), menţionează site-ul discogs.com.

Barbra Streisand a câștigat Premiul Oscar de două ori

Ca actriţă, a câştigat Premiul Oscar în anii 1969, 1977, precum şi Premiul Globul de Aur în anii 1969, 1977, 1984. Din filmografia sa amintim peliculele (după 1980, la unele dintre ele fiind regizor şi producător): „Hello, Dolly!”, On a Clear Day You Can See Forever”, „The Owl and the Pussycat”, „What’s Up, Doc?”, „The Way We Were”, „A Star Is Born”, „The Main Event”, „All Night Long”, „The Mirror Has Two Faces”, „Meet the Fockers”, „The Guilt Trip”, conform site-ului imdb.com.

În 2007 a fost distinsă cu titlul de Ofiţer al Legiunii de Onoare. Un an mai târziu a donat 5 milioane de dolari pentru a susţine un program de cercetare şi de educaţie pentru femeile cu probleme cardiace de la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles.

În anul 2009, peste 500 de obiecte personale ale artistei au fost vândute la Los Angeles la o licitaţie în scopuri caritabile. Toate câştigurile au ajus la Fundaţia Streisand, pe care artista a înfiinţat-o pentru protejarea mediului înconjurător, susţinerea drepturilor civile şi emanciparea femeilor. Exponatele vândute au fost costume purtate de artistă în diverse filme, între care s-au numărat rochii de gală ori opere de artă din anii ’60, ’70, ’80 şi ’90. De asemenea, au fost expuse spre vânzare halatul roz purtat în pelicula „The Way We Were” (1973, precum şi obiecte purtate în „Meet The Fockers” în care a jucat rolul Rozalin Focker. Pe lângă acestea, au fost vândute şi picturi, piese de mobilier şi alte opere de artă pe care artista le-a colecţionat de-a lungul anilor, dar şi pianul artistei.

În noiembrie 2015, a primit „Medalia Libertăţii” – cea mai importantă decoraţie civilă din Statele Unite – în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Casa Albă, din partea preşedintelui Barack Obama, alături de alte 17 personalităţi între care regizorul Steven Spielberg, artista Gloria Estefan, legenda baseball-ului Willie Mays, Katherine Johnson, fost om de ştiinţă în cadrul NASA.

Actriţa s-a implicat, încă din anii ’80, în numeroase proiecte caritabile prin diferite organizaţii – Streisand Foundation, William J. Clinton Foundation, Barbra Streisand Women’s Cardiovascular Research and Education Program sau Giving Back Fund.

1 COMENTARIU

 1. Una dintre cele mai vândute artiste de înregistrări feminine din toate timpurile, Barbra Streisand, a vândut un total de 71,5 milioane de albume numai în Statele Unite ale Americii și 140 de milioane de albume în întreaga lume.
  Născută
  24 aprilie 1942
  Locul nasterii
  Brooklyn, New York, SUA
  Naţionalitate
  american
  Semn solar
  Taurul
  De asemenea cunoscut ca si
  Barbara Joan Streisand
  Faimos ca
  cântăreață și compozitoare americană
  Înălţime
  5’5″ (165 cm)
  Educaţie
  Liceul Erasmus Hall
  Ideologie politică
  partid democratic
  Fondator/Cofondator
  First Artists Production Company
  Tată
  Emmanuel Streisand
  Mamă
  Diana Streisand
  Soție(i)
  James Brolin (m. 1998) Elliott Gould
  Copii
  Jason Gould
  Rude)
  Roslyn Kind (sora vitrega) Josh Brolin (fie vitreg)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...