Vacanța Mirabelei și președintele uitat în mansardă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/cuplul-prezidential.jpg)
O familie prezidențială discretă, cu rulote, copii și obiceiuri studențești. Ne înviorează, oarecum, gândul că există și altceva decât protocol și comportament protocolar atunci când observăm viața și obiceiurile cuplului prezidențial.
Într-o Românie obosită de imaginea lustruită până la fals, familia noului președinte pare să respire aerul rar al normalității. Nicușor Dan nu s-a mutat în palate, nu a închis uși și nici nu și-a fabricat o „primă doamnă” de protocol. Soția sa, Mirabela Grădinaru, rămâne exact ce era înainte: mamă, angajată, femeie simplă, discretă și prezentă acolo unde contează.
Un început de mandat în care lucrurile se așază firesc
La început de mandat, președintele a rămas singur acasă. Iar soția lui a plecat într-o scurtă vacanță cu copiii – fără covoare roșii, fără fotografi, fără comunicate. Trei rulote, doi copii (Aheea și Antim), fratele Mirabelei și gemenii acestuia. Un mic convoi familial, însoțit, desigur, de echipajele SPP – pentru că așa cere fișa postului. Dar spiritul excursiei nu a fost deturnat: o ieșire de familie, în tihnă, undeva prin țară. Nu la mare. Nu la club. Nu în Dubai.
O absență care nu cere explicații
„M-a sunat el, era singur acasă”, povestește, cu sinceritate rurală, unchiul președintelui, Ioan Barbu. Așa am aflat detaliile. Nu dintr-un comunicat de presă, nu dintr-o fotografie regizată, ci dintr-o convorbire de familie, din care răzbate o seninătate total opusă dramatismului cu care sunt tratate, de regulă, mișcările familiilor prezidențiale.
Nu e prima dată când Mirabela lipsește de la evenimentele „importante”. A fost notabilă și absența ei de la ceremonia de învestire a soțului în funcția de președinte. Motivul: băiatul lor, Antim, era răcit. Iar ea a considerat, firesc, că locul ei era alături de copil. Nu la Cotroceni. Nu în fața camerelor.
Această alegere nu e un gest de rebeliune, ci una de echilibru interior. Într-o cultură politică unde se mimează apropierea de oameni, unde femeile politicienilor sunt deseori transformate în vitrine sau umbre, Mirabela Grădinaru refuză să joace teatru. Și tocmai de aceea, gesturile ei au o greutate aparte.
Familia Dan: fără ornamente, fără mască
Mirabela lucrează în continuare la o firmă din Pitești, în domeniul auto. Nu și-a schimbat meseria, nu s-a „reprofilat” în prima doamnă, nu s-a lansat în campanii de imagine. E protejată de SPP, așa cum e normal, dar nu și-a transformat viața într-un parc tematic cu balcoane de flori și mesaje motivaționale.
Dimpotrivă, vacanța cu rulota exprimă exact stilul lor de viață: o familie care preferă sacul de dormit canapelei din protocol, care are copii adevărați, cu febră și jucării, nu doar imagini de decor pentru fotografii oficiale.
În contrast puternic cu rigiditatea glacială a fostului cuplu prezidențial, Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru par să își trăiască funcția în același registru în care și-au trăit viața privată: fără să se prefacă. Fără să ceară iubirea poporului. Fără să mimeze apropierea.
O țară între protocoale și rulote
Există o diferență esențială între a te face plăcut și a fi tu însuți. Familia Dan pare să meargă pe a doua variantă. Și, culmea, funcționează. Nu sunt exuberanți, nu sunt showmeni, nu sunt nici măcar carismatici în sensul clasic. Dar par sinceri. Și într-o epocă în care politica e dominată de impostură, sinceritatea e un gest aproape revoluționar.
Faptul că Mirabela Grădinaru pleacă în vacanță fără prea multe explicații, că nu se „înfige” în rolul de „prima doamnă” și că refuză să devină simbol de vitrină ar putea părea, pentru unii, un minus. Dar, pentru o parte tot mai mare din societatea românească, e poate singurul lucru cu adevărat reconfortant.
Și-acum, un pic de zglobinol…
Trei rulote, patru copii, pază SPP și o mamă care nu vrea altceva decât să le dea apă la timp și să nu uite păpușa de pluș. Sună a roman de vară, nu a comunicat de stat. Iar la Cotroceni, Nicușor probabil învârte o lingură în ibricul de cafea, cu laptopul pe genunchi și o liniște stranie în casă.
Nici nu e clar dacă îl doare că e singur, ori dacă, matematic vorbind, apreciază această liniaritate temporară. Un lucru e sigur: când revine Mirabela, casa va redeveni ce era. Plină. Reală. Și, probabil, cu o sacoșă de conserve rămasă din excursie.