Pandemia i-a obligat să petreacă în țară. Câți bani au cheltuit românii pe vacanțele în străinătate în 2020

Pe timpul pandemiei românii au cheltuit pe vacanțele din afara țării aproximativ 3 miliarde de euro, jumătate față de suma cheltuită în 2019.

Români vs străini

Vacanțele au fost evident mai puține în 2020, astfel că românii nu au mai plecat atât de des în străinătate, dar nici străinii nu au mai venit la noi în țară. Prin urmare, turiştii străini sosiţi în România au cheltuit doar 1,2 miliarde de euro în 2020, cu 60% mai puţin faţă de 2019, scrie ZF.

Deficitul din turism a fost anul trecut de circa 1,5 miliarde de euro, fapt ce arată că apetitul ro­mâ­ni­lor de a pleca în vacanţe în afara ţării este mai mare decât cel al străinilor de a veni în ţara noastră.

Turismul din România, pentru români

Deşi dorința românilor de a călători în afara țării a fost ridicată, multe state europene au impus restricţii pentru turiștii români pe fondul creşterii numărului de cazuri şi a ratei de infectare Covid-19 din România. Astfel, opţiunile românilor pentru a-şi petrece vacanţa în afară au fost destul de restrânse, majoritatea optând pentru a rămâne în țară.

Ponderea românilor în totalul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare din România a urcat pentru prima dată peste 90% în 2020.

Criza pandemică a afectat semnificativ industria turismului din România, acest lucru observându-se în ultimele date de la INS care arată situaţia pe întregul an 2020. Astfel, numărul turiştilor sosiţi anul trecut a fost de doar 6,3 milioane.

Industria HoReCa, o altă problemă

La aproape un an de la debutul crizei pandemice, restricţiile pentru industria turismului şi HoReCa din România sunt încă în vigoare, iar în tot acest timp nu a existat un ajutor destinat industriei din partea statului, ceea ce face şi mai dificilă treaba antreprenorilor de a -și întreține propriile business-uri.

Un sfert dintre unităţile de cazare şi restaurantele din România riscă să nu se mai deschidă. La nivel european, turismul a fost grav afectat, iar o revenire completă a acestei industrii ar putea să aibă loc abia începând cu anul 2023, conform studiului Deloitte European Hotel Industry.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...