Vaccin ARNm contra cancerului. Testele încep în această toamnă

Publicat: 07 ian. 2023, 16:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Vaccin ARNm contra cancerului. Testele încep în această toamnă
Sursa foto: Pixabay.com

După vaccinul contra Covid-19, laboratorul BioNTech a realizat un vaccin pentru tratarea cancerului, a anunțat compania germană. Obiectivul? A trata până la 10.000 de pacienți. Testele ar putea începe în această toamnă, transmite Europe1.

Compania germană BioNTech, care a conceput vaccinurile inovatoare contra Coid-19, va demara în Marea Britanie testele clinice pentru tratamente contra cancerului bazate pe aceeași tehnologie ARN mesager (ARNm), a anunțat, vineri, compania.

Obiectivul este de a trata, până în 2030, aproximativ 10.000 de pacienți cu imunoterapii anticancer personalizate pe bază de ARNm, explică într-un comunicat BioNTech.

Acest proiect se înscrie în cadrul unui acord cu guvernul britanic, care vizează imunoterapiile contra cancerului, vaccinurile contra bolilor infecțioase și extinderea prezenței BioNTech în Regatul Unit, potrivit comunicatului.

De asemenea, laboratorul german, un pionier al tehnologiei ARNm, va deschide un nou centru decercetare și dezvoltare cu aproximativ 70 de persoane la Cambridge și va deschide un sediu regional la Londra.

Dezvoltarea imunoterapiilor

„Obiectivul nostru este de a accelera dezvoltarea imunoterapiilor și vaccinurilor folosind tehnologii pe care le cercetăm de peste 20 de ani”, a declarat Ugur Sahin, CEO  și cofondator al BioNTech, citat în comunicat.

Compania, care s-a impus pe scena internațională prin descoperirea unuia din primele vaccinuri contra Covid-19 dezvoltat împreună cu compania americană Pfizer, pregătește noi vaccinuri și tratamente în special contra cancerului, paludismului, zonei zoster și tuberculozei.

În baza acestui acord, pacienții afectați de cancer vor avea acces precoce la testele care explorează terapii ARNm personalizate, a declarat, într-un alt comunicat, Ministerul  Sănătății britanic. Într-o primă fază va fi identificat  un număr mare de pacienți afectați de cancere care ar putea fi incluși în teste pentru vaccinuri destinate mai multor tipuri de cancer, a explicat Ministerul Sănătății britanic.

Testele ar putea să înceapă în toamna anului 2023.