Vaccin egal TEHNOLOGIE militară?

Suerie Moon, director al Centrului Global de Sănătate din Geneva, consideră că această cursă pentru crearea unui vaccin împotriva pandemiei are aceeași importanță  precum deținerea de „tehnologie militară”.

Astfel, Suerie Moon consideră că accesul la un vaccin este, pentru un stat, o șansă unică de a-și consolida alianțele, poziția politică și prestigiul, potrivit unei analize Politico. Chiar înainte de a se fi produs măcat o doză de vaccin, statele mari au făcut deja tranzacții în valoare de sute, chiar miliarde de euro. Marea Britanie, de exemplu, și-a asigurat până la 30 de milioane de doze de vaccin potențial creat de BioNTech și Pfizer, are o înțelegere separată cu AstraZeneca pentru 100 de milioane de doze de vaccin și alta cu GSK și Sanofi Pasteur pentru 60 de milioane de doze.

AstraZeneca are contracte cu patru state membre UE – Olanda, Germania, Franța și Italia – pentru a vinde 400 de milioane de doze. Niciun stat însă nu a depășit SUA, care are trei acorduri convenite: cu BioNTech și Pfizer (în valoare de aproape 2 miliarde de dolari) pentru 600 de milioane de doze, cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze și cu Novavax, pentru 100 de milioane de doze.

Resursă rară

Asistăm deci la o luptă acerbă, asemănătoare celei pentru deșinerea tehnologiei militare.

Această competiție a statelor bogate este „dezastruoasă la nivel internațional”, consideră Suerie Moon, potrivit politico.eu. Argumentul: ”Înseamnă că va exista foarte, foarte puțin vaccin disponibil pentru restul lumii, pentru țările care nu au nici bani, nici capacități de producție în interiorul frontierelor pentru a dispune de un vaccin”. În primul an de producție a unui vaccin omologat anti-Covid nu vor exista suficiente doze pentru vânzare, afirmă și Charlie Weller, șeful programului de vaccinuri Wellcome Trust.  „Prin urmare, mecanismele de alocare echitabilă a acestui tip de resursă rară devin absolut critice”, a spus ea.

Vehiculul care trebuie să organizeze acestui mecanism echitabil este Facilitatea de acces la vaccinuri globale COVID-19 – cunoscută sub numele de COVAX – care servește ca fond de cumpărare. COVAX este o iniațiativă a OMS în care sunt înscrise 150 de state ale lumii…Inițiativa încearcă să prevină repetarea scenariului din 2009, când a avut loc o cursă pentru obținerea unui vaccin antigripal, cursă în care aceleași state bogate au obținut ”partea leului”, lăsând țările mai sărace încă un an în așteptare.

Formal, doar un grup format din şefii de stat ai Coreei de Sud, Canadei, Etiopiei, Noii Zeelande, Africii de Sud, Spaniei, Suediei şi Tunisiei a solicitat altor lideri mondiali să se angajeze să contribuie la distribuirea echitabilă a viitorului vaccin anti-Covid-19.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Toți membrii filialei PMP Sector 5 și-au depus demisia și s-au...

PUSL, partidul condus de Cristian Popescu Piedone, a dat o lovitură puternică de imagine după ce a atras o filială întreagă a PMP. Președintele...
Iulian Dumitrescu, alte vesti proaste din partea procurorilor DNA

Iulian Dumitrescu, alte vești proaste din partea procurorilor DNA! Decizie de...

Preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, fost prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, a primit alte vești proaste din partea procurorilor! Procurorii DNA au...