Vaccinul AstraZeneca, suspendat în mai multe țări europene

Vaccinul produs de AstraZeneca a fost suspendat în mai multe țări europene. Decizia a fost luată din cauza efectelor adverse pe care le-au dezvoltat oamenii care s-au vaccinat cu acest ser.

Printre țările care au suspendat vaccinare cu AstraZeneca se numără Italia, Austria, Danemarca și Norvegia.

În Italia s-a luat această decizie după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea vaccinului. Urmează ca lotul ABV2856 de vaccinuri să fie analizat de Institutul Național de Sănătate din Italia.

Și Danemarca a luat aceeași decizie din motive similare. Decizia intervine „după raportarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca”, a comunicat Agenţia Naţională de Sănătate, subliniind că „la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge”. Conform Agerpres, Danemarca a luat decizia de a suspenda utilizarea tuturor vaccinurilor de la AstraZeneca pentru o perioadă de 14 zile.

În Austria s-a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei infirmiere în vârstă de 49 de ani care, la câteva zile de la vaccinare, a avut „grave tulburări de coagulare”. O altă femeie s-a îmbolnăvit din același motiv. Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) este de părere că nu există nicio legătură între vaccinul de la AstraZeneca şi decesul femeii din Austria.

Alte patru ţări europene, respectiv Estonia, Letonia, Lituania şi Luxemburg, au suspendat vaccinările cu dozele de la AstraZeneca.

Norvegia a luat aceeași decizie după modelul din Danemarca.

„Luăm o pauză în Norvegia cu vaccinarea cu AstraZeneca(…)Așteptăm informații pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare și cazurile de cheaguri de sânge”, a declarat un înalt oficial al Institutului național de sănătate publică, Geir Bukholm, într-o conferință de presă.

În România s-a eliminat recent restricția de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca. Vaccinul poate fi acum administrat și persoanelor mai în vârstă.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole