Tot ce trebuie să știi despre un posibil vaccin anti-COVID. OMS: Nu vor fi 100% eficiente

În curând vom trece în anul 2021, un an în care sperăm ca viețile noastre să revină la normal, după ce pandemia de coronavirus ne-a schimbat radical obiceiurile de zi cu zi. Pentru ca acest lucru să fie posibil, va trebui să așteptăm un vaccin eficient împotriva Covid-19. Chiar și așa, experții în sănătate spun că va trebui să ne obișnuim să trăim cu virusul, fiindcă nu vom scăpa de el nici anul viitor.

De exemplu, consilierul pentru Covid-19 al Casei Albe, Anthony Fauci, spune că un vaccin pentru coronavirus este la orizont, însă a avertizat că acesta ar putea fi insuficient pentru a contribui la eradicarea bolii.

”Mă îndoiesc că vom eradica această boală. Cred că avem nevoie de un plan, să o ţinem sub control cronic. Poate fi ceva care devine endemic, de care trebuie să ţinem seama. Sigur, nu va mai fi o pandemie pentru mult timp, pentru că vaccinurile vor schimba acest lucru”, a spus Fauci.

Experții spun că nu vom scăpa de Covid-19 nici anul viitor

De asemenea,  directorul științific al Spitalului Lazzaro Spallanzani din Roma, Giuseppe Ippolito, consideră că oamenii vor trăi cu pandemia de coronavirus pe tot parcursul anului 2021, iar singura armă pe care o are omenirea în prezent împotriva virusului este aplicarea măsurilor de protecție.

„Va trebui să ne confruntăm cu această pandemie cel puțin pe tot parcursul anului 2021. Măsurile adoptate sunt singurele arme pe care le avem ca să evităm răspândirea. Dar trebuie aplicate bine și este nevoie de colaborarea tuturor”, a declarat Giuseppe Ippolito, potrivit Rai News.

Întrebat despre când vom scăpa de coronavirus, Ippolito a răspuns: „Anthony Fauci, virologul american, a spus deja că va trebui să ne ocupăm de această pandemie cel puțin pentru întregul an 2021, încercând să o ținem sub control. Sunt de acord. Primele vaccinuri și tratamente care sunt mai eficiente decât cele actuale ar putea fi disponibile de la sfârșitul acestui an și începutul anului viitor. Atunci va fi nevoie să le distribuim și să le facem accesibile pentru întreaga populație a lumii. O sarcină organizațională și logistică care nu poate fi realizată în câteva săptămâni”.

Cele mai frecvente întrebări privind un vaccin anti-Covid

Pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt câteva informații interesante privind vaccinul anti-Covid19.

Există un vaccin pentru Covid-19?

OMS: Încă nu. Mai multe vaccinuri potențiale pentru coronavirus sunt în curs de cercetare, iar mai multe studii clinice pot raporta rezultate abia la sfârșitul anului 2020. În cazul în care un vaccin se va dovedi sigur și eficient, acesta trebuie aprobat de autoritățile naționale de reglementare, fabricat la standardele acceptabile și distribuit. OMS lucrează cu parteneri din întreaga lume pentru a ajuta la coordonarea etapelor cheie în acest proces. Odată ce un vaccin sigur și eficient este disponibil, OMS va lucra pentru a facilita accesul echitabil pentru miliarde de oameni care vor avea nevoie de el.

Când vor fi gata pentru distribuire vaccinurile COVID-19?

OMS: Nu știm încă exact când va fi gata pentru distribuire un vaccin pentru coronavirus sigur și eficient, însă estimăm că ar putea fi la începutul sau mijlocul anului 2021.  Înainte ca vaccinurile COVID-19 să poată fi livrate, trebuie depășite câteva provocări importante:

-Vaccinurile trebuie să fie sigure și eficiente în studiile clinice mari (faza III). Multe vaccinuri potențiale pentru COVID-19 sunt studiate, iar unele dintre studiile clinice mari pot raporta rezultate la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021.

-Este necesar ca o echipă de experți a OMS, numit SAGE, va analiza rezultatele studiilor clinice și, împreună cu informațiile privind boala generată de Covid-19, grupele de vârstă afectate, factorii de risc și alte detalii, vor recomanda dacă și cum ar trebui să fie folosit vaccinul respectiv. Funcționarii din anumite țări vor decide dacă vor aproba vaccinurile pentru uz național și vor elabora politici privind modul de utilizare a vaccinurilor în țara lor pe baza recomandărilor OMS.

– Vaccinurile trebuie fabricate în cantități mari, ceea ce va reprezenta o provocare majoră și fără precedent – continuând în același timp ca experții să producă toate celelalte vaccinuri importante pentru salvarea vieții.

– În ultima etapă, vaccinurile vor fi distribuite printr-un proces logistic complex.

Care este posibilitatea să fie dezvoltat un vaccin anti-Covid sigur și eficient?

OMS spune că este extrem de optimistă că vaccinurile sigure și eficiente pentru coronavirus vor fi dezvoltate cu succes.

„Există o serie de potențiale vaccinuri în curs de dezvoltare, iar unele au avansat deja la studii clinice mari (faza III) bazate pe date promițătoare. Dar, deocamdată, nu putem fi siguri dacă sau când va fi disponibil un vaccin COVID-19. De aceea nu trebuie să ne bazăm pe un viitor vaccin pentru a combate această pandemie – trebuie să folosim toate instrumentele pe care le avem deja la dispoziție, precum testarea, urmărirea contacților, distanțarea fizică și purtarea măștilor”, spune OMS.

Cât de repede ar putea stopa pandemia vaccinurile anti-Covid

Cât de repede ar putea stopa apariția vaccinurilor anti-COVID pandemia?

OMS: Impactul vaccinurilor COVID-19 asupra pandemiei va depinde de mai mulți factori. Asta include factori precum eficacitatea vaccinurilor, cât de repede sunt aprobate, fabricate și livrate și câte persoane se vaccinează. Majoritatea oamenilor de știință anticipează că, la fel ca majoritatea celorlalte vaccinuri, vaccinurile COVID-19 nu vor fi 100% eficiente. OMS lucrează pentru a se asigura că orice vaccinuri aprobate sunt cât mai eficiente posibil, astfel încât să poată avea cel mai mare impact asupra pandemiei.

Câte tipuri de vaccinuri anti-Covid sunt dezvoltate? Cum vor funcționa?

OMS: Oamenii de știință din întreaga lume dezvoltă multe vaccinuri potențiale pentru COVID-19. Aceste vaccinuri sunt concepute pentru a învăța sistemul imunitar al organismului să recunoască și să blocheze în condiții de siguranță virusul care cauzează COVID-19.

Cum vom ști dacă un vaccin pentru Covid-19 este sigur?

OMS: La fel ca toate vaccinurile, cele pentru Covid-19 vor trece printr-un proces strict de testare în mai multe etape, incuzând studii mari (faza III) în care sunt implicați zeci de mii de oameni. Aceste studii, care includ persoane cu risc crescut de COVID-19, sunt concepute special pentru a identifica orice reacții adverse frecvente sau alte probleme.

Dacă un studiu clinic arată că un vaccin pentru coronavirus este sigur și eficient, atunci este necesară o serie de analize ale eficacității studiilor clinice care arată că vaccinul respectiv este sigur, inclusiv reglementarea și aprobarea în țara în care este fabricat vaccinul. O parte a acestui proces implică, de asemenea, o revizuire a tuturor studiilor de către Comitetul consultativ global pentru siguranța vaccinurilor. După apariția vaccinului COVID-19, OMS va sprijini în mod continuu colaborarea cu producătorii de vaccinuri, oficialii din domeniul sănătății din fiecare țară și alți parteneri.

Sunt eficiente alte vaccinuri pentru combaterea Covid-19?

Vor ajuta alte vaccinuri la protejarea de Covid-19?

OMS: În prezent, nu există dovezi că vreun vaccin existent va proteja împotriva COVID-19.

Cu toate acestea, oamenii de știință studiază dacă unele vaccinuri existente – cum ar fi vaccinul Bacille Calmette-Guérin (BCG), care este utilizat pentru prevenirea tuberculozei – sunt, de asemenea, eficiente pentru COVID-19. OMS va evalua rezultatele din aceste studii atunci când vor fi disponibile.

Vaccinurile COVID-19 vor oferi protecție pe termen lung?

OMS: Este prea devreme pentru a ști dacă vaccinurile COVID-19 vor oferi protecție pe termen lung. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a răspunde la această întrebare. Cu toate acestea, este încurajator faptul că datele disponibile sugerează că majoritatea persoanelor care se recuperează de la COVID-19 dezvoltă un răspuns imun care oferă cel puțin o anumită protecție împotriva reinfecției.

De asemenea, nu este încă clar câte doze de vaccin COVID-19 vor fi necesare. Majoritatea vaccinului COVID-19 testat acum utilizează două scheme de dozare.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iulian Dumitrescu, alte vesti proaste din partea procurorilor DNA

Iulian Dumitrescu, alte vești proaste din partea procurorilor DNA! Decizie de...

Preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, fost prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, a primit alte vești proaste din partea procurorilor! Procurorii DNA au...
Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...