Val de aer rece cu temperaturi de –10 posibil până la –20 de grade Celsius

Publicat: 06 ian. 2024, 10:30, de Oana Dințică, în ESENȚIAL , ? cititori
Val de aer rece cu temperaturi de –10 posibil până la –20 de grade Celsius

Un val de aer rece va lovi săptămâna viitoare România. Sunt așteptate valori de –10 grade Celsius până la –20 de grade Celsius. Temperaturile cele mai scăzute sunt prognozate pentru zilele de marți și miercuri.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că săptămâna viitoare se vor înregistra temperaturi foarte scăzute de până la –10 grade, -15 sau poate chiar și -20 de grade Celsius, pe fondul pătrunderi unui val de aer rece în țara noastră, după ce a făcut prăpăd în Europa. Cele mai mici temperaturi sunt așteptate în diminețile zilelor de marți și miercuri.

Conform directorului ANM, în Moldova se va instala cel mai repede frigul. Acolo temperaturile vor fi de maxim 6 grade Celsius.

”Va fi ger, pentru că vom vorbi de temperaturi, luni, care vor caracteriza o vreme geroasă, în special noaptea şi dimineaţa, dar şi pe parcursul zilelor. Luni, cel puţin, maximele vor fi predominant negative în aproape toată ţara, cu cele mai coborâte valori maxime, -10 (grade Celsius – n.r.) în nordul Moldovei, în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult zero, un grad, local în sud-vestul Olteniei. Iar marţi dimineaţă şi miercuri dimineaţă este posibil să consemnăm vârful acestui episod din perspectiva celor mai geroase nopţi şi dimineaţă, pentru că minimele vor coborî până la -15, posibil -20 de grade în condiţiile în care vom avea şi strat de zăpadă”, a anunțát directorul ANM, Elena Mateescu.

Elena Mateescu a mai precizat că sâmbătă dimineață sunt așteptate ploi în vestul, centru și nordul țării. În schimb, de duminică ploile se vor transforma în ninsoare în zonele nordice și în zona Moldovei. Apoi, odată cu aerul polar, și aria ninsorilor se va extinde către sudul țării.