Valentine’s Day în lume. Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților pe mapamond

Publicat: 13 feb. 2021, 08:00, de Irina Maria Mari, în LIFESTYLE , ? cititori
Valentine’s Day în lume. Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților pe mapamond

Tradițiile și obiceiurile de Valentine’s Day – Ziua Îndrăgostiților – trimiterea de felicitări (cunoscute sub numele de „valentines”), oferirea de dulciuri și flori persoanelor pe care le iubim – s-au dezvoltat în Anglia modernă timpurie și s-au răspândit în întreaga lume vorbitoare de limbă engleză în secolul al XIX-lea. La sfârșitul secolului XX și la începutul secolului XXI, aceste obiceiuri s-au răspândit în alte țări din lume, sărbătoarea devenind a doua cea mai populară după Crăciun.

Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în multe țări din Asia de Est, singaporeenii, chinezii și sud-coreenii cheltuind cei mai mulți bani pe cadouri pe 14 februarie.

Valentine’s Day în America

America Latina

În majoritatea țărilor din America Latină, de exemplu, Costa Rica, Mexic și Puerto Rico, Valentine’s Day este cunoscută sub numele de Día de los Enamorados (n.r. ziua îndrăgostiților) sau Día del Amor y la Amistad (n.r. Ziua Iubirii și Prieteniei).

În Guatemala este cunoscut sub numele de „Día del Cariño” (n.r. Ziua Afecțiunii). Unele țări, în special Republica Dominicană și El Salvador, au o tradiție numită Amigo secreto ( n.r. Prietenul secret), care este un joc similar tradiției de Crăciun a Secret Santa.

Brazilia

În Brazilia, Dia dos Namorados (n.r. „Ziua îndrăgostiților” sau „Ziua iubiților / iubitelor”) este sărbătorită pe 12 iunie, probabil pentru că aceasta este o zi înainte de ziua Sfântului Antonie, cunoscut acolo ca sfântul căsătoriei, când în mod tradițional multe femei singure efectuează ritualuri populare, numite simpatias, pentru a-și găsi un soț.

În această zi cuplurile fac schimb de cadouri, ciocolată, cărți și buchete de flori.

Valentine’s Day din 14 februarie nu este deloc sărbătorit, deoarece de obicei cade în preajma Carnavalul brazilian.

Statele Unite

În Statele Unite, aproximativ 190 de milioane de carduri de Ziua Îndrăgostiților sunt trimise în fiecare an, fără a include sutele de milioane de felicitări pe care le oferă copiii la școală.

Ziua Îndrăgostiților este o sursă majoră de activitate economică. În 2020, s-a estimat că au fost cheltuiți 27,4 miliarde de dolari de Valentine’s Day. Iar pentru cei 55% dintre americani care au sărbătorit au cheltuit în medie 196,31 de dolari de persoană.

Valentine’s Day în Asia

China

În China, Valentine’s Day se numește festivalul îndrăgostiților. „Ziua Îndrăgostiților din China” este Festivalul Qixi, sărbătorit în a șaptea zi a lunii a șaptea a calendarului chinez. În această zi se marchează momentul în care păstor legendar și o servitoare țesătoare au avut voie să fie împreună.

India

În India, în antichitate, exista o tradiție de a-l adora pe Kamadeva, stăpânul iubirii; exemplificat de sculpturile erotice din Grupul de monumente Khajuraho și de scrierea Kamasutra.

Această tradiție s-a pierdut în jurul Evului Mediu, când Kamadeva nu mai era sărbătorită, iar manifestările publice de afecțiune sexuală au ajuns să fie interzise.

Sărbătorirea Valentine’s Day nu au prins în India decât în jurul anului 1992. Atunci a început să se răspândească datorită programelor de pe canalele TV comerciale, precum MTV, și concursurilor de scrisori de dragoste.

În vremurile moderne, tradiționaliștii hinduși și islamici au considerat sărbătoarea drept o contaminare culturală din Occident, rezultat al globalizării din India.

Israel

În Israel, tradiția evreiască a Tu B’Av a fost reînviată și transformată în echivalentul evreiesc al Valentine’s Day. Se sărbătorește în a 15-a zi a lunii Av (de obicei la sfârșitul lunii august).

Astăzi, Tu B’Av este sărbătorit ca o a doua sărbătoare a iubirii, împreună cu Valentine’s Day și împărtășește multe dintre obiceiurile din societățile occidentale. În cultura modernă israeliană, Tu B’Av este o zi populară pentru a proclama iubirea, a face cereri în căsătoria și a oferi felicitări sau flori.

Japonia

În Japonia, sărbătoarea a fost introdusă pentru prima dată în 1936. Mai târziu, în anii 50, companiile au început să promoveze dăruirea de ciocolată în formă de inimă.

Interesant este că doar femeile oferă bomboane de ciocolată bărbaților, iar acest lucru se datorează unei eroori de traducere din prima campanie publicitară.

În birouri, multe femei se simt obligate să ofere bomboane de ciocolată tuturor colegilor de sex masculin. Acest lucru este cunoscut sub numele de giri-choko, de la giri („obligație”) și choko, („ciocolată”).

Liban

Sfântul Valentin este patronul spiritual al unei mari părți din populație. Cuplurile profită de sărbătorirea sfântului pentru a-și face declarații de dragoste și a-și oferi cadouri ca dovadă a iubirii. Astfel de cadouri includ de obicei cutii de bomboane de ciocolată, cupcakes și trandafiri roșii.

Libanezii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților într-un mod diferit în fiecare oraș. În Beirut, bărbații scot femei la masă și le cumpără cadouri. În Sidon, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită cu întreaga familie – este mai mult despre dragostea familiei decât dragostea romantică.

Malaezia

Oficialii islamici din vestul Malaeziei i-au avertizat pe musulmani să nu sărbătorească Valentine’s Day. Pe 14 februarie 2011, autoritățile religioase din vestul Malasiei au arestat peste 100 de cupluri musulmane pentru că au încălcat interdicția. Unii dintre ei au fost judecați în fața Curții Shariah pentru sfidarea interdicției departamentului împotriva celebrării Valentine’s Day.

În Malaezia de Est, sărbătoarea este mult mai tolerată în rândul tinerilor, deși unii oficiali islamici și activiști musulmani din partea de vest au încercat să interzică sărbătoarea și aici.

Arabia Saudită

În Arabia Saudită, în 2002 și 2008, poliția religioasă a interzis vânzarea tuturor obiectelor de Ziua Îndrăgostiților, spunându-le comercianților să înlăture de la vânzare orice articole roșii, deoarece ziua este considerată o sărbătoare creștină.

Această interdicție a creat o piață neagră pentru trandafiri și hârtie de ambalat.

În 2012, poliția religioasă a arestat peste 140 de musulmani pentru scă au sărbătorit Valentine’s Day și a confiscat toți trandafirii roșii din florării.

Singapore

Singaporezii sunt națiunea care cheltuie cel mai mult de Valentine’s Day. 60% dintre singaporezi ar cheltui între 100 și 500 de dolari pentru această zi.

Coreea de Sud

În Coreea de Sud, femeile dau ciocolată bărbaților pe 14 februarie, iar bărbații dau bomboane fără ciocolată femeilor pe 14 martie. În 14 aprilie (Ziua Neagră), cei care nu au primit nimic în februarie sau martie merg la un restaurant chinezesc și mâncă tăiței negri și pentru a-și plânge singurătatea.

Valentine’s Day în Europa

Regatul Unit

Tradițiile de Valentine’s Day au pornit din Marea Britanie, dar astăzi, mai puțin de jumătate din populație cheltuie bani pe cadouri de 14 februarie. Anual se cheltuie aproximativ 1,3 miliarde de lire sterline pentru felicitări, flori, bomboane de ciocolată și alte cadouri.

În Țara Galilor, unii oameni sărbătoresc Dydd Santes Dwynwen (Ziua Sf. Dwynwen) pe 25 ianuarie, ca Ziua Îndrăgostiților.

Irlanda

De ziua Sfântului Valentin, mulți irlandezi care caută dragostea adevărată fac un pelerinaj creștin la Altarul Sfântului Valentin din Biserica Carmelită din Strada Whitefriar din Dublin, despre care se spune că găzduiește moaștele Sfântului Valentin al Romei.

Aici se află o carte în care străinii și localnicii și-au scris rugăciunile pentru ca sfântul să-i ajute să-și găsească dragostea.

Finlanda

În Finlanda, Valentine’s Day se numește ystävänpäivä care se traduce prin „Ziua Prietenului”. După cum sugerează și numele, această zi este mai mult despre prietenii și nu despre dragostea romantică.

În Estonia, Valentine’s Day se numește sõbrapäev, care are același sens ca în Finlanda

Țările scandinave

În Danemarca și Norvegia, 14 februarie este cunoscut sub numele de Valentinsdag și este sărbătorit în același mod ca și în Regatul Unit.

În Suedia se numește Alla hjärtans dag („Ziua tuturor inimilor”) și nu este sărbătorită pe scară largă. Un sondaj din 2016 a arătat că mai puțin de 50% dintre bărbați și femei plănuiau să cumpere cadouri partenerelor.

Franţa

În Franța, o țară tradițional catolică, Ziua Îndrăgostiților este cunoscută pur și simplu ca „Sfântul Valentin” și este sărbătorită în același mod ca și alte țări occidentale.

Moaștele Sfântului Valentin de Terni, patronul Valentine’s Day, se află în biserica catolică Saint-Jean-Baptiste și Saint-Jean-l’Evangéliste situată în orașul Roquemaure din sudul Franței, Gard.

Aici, din doi în doi ani, are loc festivalul „Fête des Amoureux” în cea mai apropiată duminică de 14 februarie.

Valentine’s Day în România

În ultimii ani, România a început să sărbătorească și Valentine’s Day. Acest lucru a dus la critici din partea mai multor grupuri, instituții și organizații naționaliste, care condamnăsărbătoarea ca fiind superficială, comercială și kitsch occidental.

Aceștia promovează sărbătorirea Dragobetelui, o sărbătoare tradițională din sudul României, care a fost ignorată în anii comunismului.

Sărbătoarea poartă numele unui personaj din folclorul românesc, Dragobete, care era fiul Babei Dochia.

Dragobetele este sărbătorit pe 24 februarie.