Valoarea ajutoarelor acordate persoanelor afectate de fenomene meteo deosebite a fost majorată

Guvernul a majorat în medie cu 50% valoarea ajutoarelor de urgenţă care vor fi acordate în acest an familiilor sau persoanelor singure afectate de inundaţii, alunecări de teren sau fenomene meteorologice periculoase, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Măsura adoptată miercuri a fost luată ca urmare a creşterii indicelui de cost în construcţii cu până la 80%, potrivit celui mai recent buletin statistic de preţuri al INS.

Ajutoarele variază între 1.500 şi 10.000 de lei astfel: pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul acestora, ajutorul creşte la 1.500 lei, de la 1.000 lei în 2021; pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%, ajutorul urcă la 2.500 de lei, de la 1.500 lei anul trecut; pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% şi 50%, ajutorul va fi de 4.500, faţă de 2.500 lei anterior; pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% şi 75% ajutoarele vo r fi de 7.000 de lei, în creştere de la 4.000 lei în 2021; pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75%, inclusiv, ajutorul este de 10.000 de lei, faţă de suma de 6.000 de lei aprobată în 2021.

În cazul pierderii de vieţi omeneşti, hotărârea de Guvern mai prevede acordarea a 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.

Cuantumul ajutoarelor de urgenţă care vor fi acordate, în acest an, este în limita a 6 milioane de lei, iar banii provin din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

„De asemenea, în contextul în care probabilitatea apariţiei unor fenomene meteorologice extreme este foarte mare ca urmare a schimbărilor climatice, iar acest lucru necesită o reacţie rapidă din partea autorităţilor şi sprijin imediat pentru populaţia afectată, a fost simplificată procedura de acordare a ajutoarelor de urgenţă, astfel că nu mai este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată de inundaţii şi nici efectuarea de anchete sociale. Ajutoarele de urgenţă nominale vor fi aprobate de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale sau persoana desemnată în acest scop, în baza borderourilor întocmite de agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială, cu sprijinul comitetelor judeţene sau locale pentru situaţii de urgenţă, şi a constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor. Borderourile se avizează de primarii localităţilor afectate şi de prefecţi”, se precizează în comunicatul MMSS.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole