Valoarea tichetelor de masă ar putea crește din august

Publicat: 21 iul. 2023, 12:30, de Teodora Dinu, în ECONOMIE , ? cititori
Valoarea tichetelor de masă ar putea crește din august

Se dorește majorarea valorii tichetelor de masă de la 1 august, la 35 de lei, și apoi din 1 ianuarie, la 40 de lei. Modificarea este prevăzută de un proiect de OUG publicat în dezbatere publică la Ministerul Muncii. Propunerea vine ca urmare a discuțiilor dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

În urma discuțiilor recente din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, reprezentanții Guvernului au anunțat majorarea valorii pentru tichete de masă. Măsura este prevăzută acum în proiectul de OUG apărut joi la Ministerul Muncii, care, pentru a se aplica, trebuie adoptat și oficializat până la finalul lunii curente.

Concret, valoarea actuală a acestor tichete de masă, care acum este de 30 de lei, va fi majorată, începând cu 1 august 2023, la 35 de lei. Apoi, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea o să ajungă la 40 de lei și o să se mențină la acest nivel cel puțin până în septembrie 2024, precizează avocat.net.

În același timp, proiectul prevede abrogarea ordinului de ministru (nr. 1.263/2023) care stabilește valoarea actuală de 30 de lei pentru tichete de masă. De ce? Pentru că valoarea respectivă este stabilită acum să se aplice până în septembrie 2023 și s-ar suprapune cu noua valoare dorită de la 1 august.

„Valoarea acestor tichete de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului.

Citește și: Cota redusă de TVA de la 19% la 5% la panourile solare și brichetele din lemn