Cota redusă de TVA de la 19% la 5% la panourile solare și brichetele din lemn

Publicat: 14 iul. 2023, 07:00, de Teodora Dinu, în Business , ? cititori
Cota redusă de TVA de la 19% la 5% la panourile solare și brichetele din lemn

Cota redusă de TVA de la 19% la 5% la panourile solare și brichetele din lemn va intra în vigoare din 14 iulie. Legea nr. 216/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul  a fost publicată în Monitorul Oficial.

Astfel cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare și pentru livrarea către persoanele fizice de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similar. Acestea trebuie să se încadreze la codurile NC 4401 11 00 și 4401 12 00. Cota redusă se aplică și pentru rumeguș, deșeuri și resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 și 4401 32 00.

Livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumegușului, deșeurilor și resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 și 4401 49 00, către persoanele fizice în calitate de utilizatori finali, se face pe baza unei declarații pe propria răspundere puse la dispoziția furnizorului.

Livrarea către persoane juridice sau alte entități, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială, de lemn de foc, în calitate de utilizatori finali, se va face tot pe baza unei declarații pe propria răspundere puse la dispoziția furnizorului.

Cota redusă de TVA și la panouri solare

Totodată, cota de 5% se aplică și pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute, destinate locuințelor, inclusiv a kiturilor de instalare, precum și a tuturor componentelor necesare achiziționate separate.

Cota redusă de TVA este aplicabilă și pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute, care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile de particule stabilite în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei și în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei și cărora li s-a atribuit o etichetă energetică a Uniunii Europene pentru a demonstra întrunirea criteriului menționat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European și al Consiliului, inclusiv a kiturilor de instalare, precum și a tuturor componentelor necesare achiziționate separat, destinate clădirilor administrației publice centrale sau locale, clădirilor entităților aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepția societăților comerciale.

Pentru a beneficia de cota redusă la TVA, cumpărătorii persoane juridice au obligația de a semna la dispoziția furnizorului o declarație pe propria răspundere. În cazul cumpărătorilor persoane fizice, furnizorii pot aplica cota redusă pe baza semnăturii cumpărătorului de primire a produselor, aplicată pe factura în care se menționează expres adresa locuinței de instalare a produselor, iar în caz contrar fiind obligate la depunerea unei declarații pe propria răspundere, conform legestart.

Citește și: Oportunități înșelătoare de investiții sub numele unei mari bănci din România