Oportunități înșelătoare de investiții sub numele unei mari bănci din România

Publicat: 03 iul. 2023, 11:30, de Teodora Dinu, în Business , ? cititori
Oportunități înșelătoare de investiții sub numele unei mari bănci din România

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), semnalează că un val de reclame false referitoare la oportunități ireale de investiții se propagă pe social media, folosindu-se de branding-ul BT.

„Banca Transilvania trage un semnal de alarmă pe canalele oficiale de comunicare cu privire la valul de reclame false de pe social media la oportunități ireale de investiții. Acestea sunt promovate acum pe pagini nou create ori compromise de atacatori. În ultimele zile, Directoratul a primit multiple notificări de la utilizatori care semnalau astfel de ‘capcane’ care se foloseau de branding-ul Banca Transilvania -BT”, atenționează experții DNSC.

Directoratul precizează că, odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing.

Atacatorii vor astfel să convingă potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt. Așa se întâmplă și dacă accesați tipul de reclamă de mai sus sub branding-ul Banca Transilvania.

Recomandări de la Banca Transilvania

  • raportați astfel de postări pentru SCAM (fraudă) către rețeaua socială unde le întâlniți;
  • citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online;
  • evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire;
  • nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană;

O data ce ai accesat o asemenea “oportunitate” vei fi sunat de la mai multe numere de telefon cu o insistență uluitoare. Printre numerele de telefoane folosite de acești indivizi sunt 0722849092, 0737206523, iar interlocutorul are accent moldovenesc.

De asemenea, verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere; în cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online; dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le ca fraudă către rețeaua socială și către DNSC . Inclusiv semnalarea despre Banca Transilvania există pe pagina de facebook a DNSC.

Citește și: Puțini utilizatori știu ce poți face cu un mouse! Descoperă câteva secrete!