Vameșii de la Siret acuzați că luau bani cu găleata, au scăpat basma curată

După mai bine de opt ani de proces, magistrații Curții de Apel Suceava i-au achitat pe majoritatea inculpaților dintr-un dosar în care 35 de persoane au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție la Vama Siret. 

Doar o singură persoană a primit o condamnare de 5 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru dare de mită.

Totuși, în acest caz avocații femeii vor face contestație în anulare, pe motivă că faptele s-ar fi prescris. Un alt inculpat a scăpat de condamnare, după ce acesta a decedat. Este vorba despre comisarul-șef Nelu Fediuc, fostul șef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret.

Sursă foto: Obiectiv de Suceava

Preot achitat de procurori

Printre cei care au fost achitaţi se află şi preotul botoşănean Dumitru Horga, din comuna Cândeşti, acuzat de procurorii DNA că ar fi coordonat întreaga grupare. În momentul trimiterii în judecată, anchetatorii susţineau că a fost vorba de fapt de o grupare infracţională organizată, pusă pe picioare de Dumitru Horga, reţea din care ar mai fi făcut parte Dumitru Daniel Sofronie, dascăl la parohia din Cândeşti, fiul preotului Horga, Bogdan Iulian Horga, dar şi un apropiat al acestora, Paul Constantin Ciorneschi, Cornelia Grumeza, precum și 16 vameşi şi 14 poliţişti de frontieră, conform monitorulbt.ro.

Țigările au trecut granița prin „oamenii lui Fediuc”

Procurorii anticorupție susțin că gruparea ar fi acţionat în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, când ar fi introdus în ţară aproape 300.000 de pachete de ţigări, cu sprijinul nemijlocit al comisarului şef Nelu Fediuc, care devenise cumătru cu dascălul Dumitru Daniel Sofronie, după ce ofițerul i-a botezat unul dintre copii. Aşa se face că grupul ajunsese să fie cunoscut de cei care lucrau în vamă ca ,,oamenii lui Fediuc”.

Transporturile de ţigări, care ar fi fost 35 la număr, s-ar fi făcut prin PTF Siret, în funcţie de poliţiştii de frontieră şi vameşii care erau de serviciu, preferaţii fiind cei 16 vameşi şi 14 poliţişti de frontieră, care ar fi primit diverse şpăgi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...