Vangelis ”nu mai este printre noi”, dar rămâne muzica lui din ”Carele de foc”, ”1492: Cucerirea paradisului”…

Compozitorul grec Vangelis, cunoscut pentru fondul muzical al peliculelor ”Carele de foc” și ”Blade Runner”, a decedat marți, la vârsta de 79 de ani, a anunțat primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis.

„Vangelis Papathanassiou  nu mai este printre noi”, a scris pe Twitter, premierul grec. ”Lumea muzicii l-a pierdut pe artistul internațional Vangelis”.

Pe numele lui adevărat, Evangelos Odysseas Papathanassiou, acest pionier al muzicii electronice a marcat spiritele cu coloanele sale sonore ale clasicilor cinematografiei anilor 1980.

Vangelis a primit premiul Oscar pentru cea mai bună muzică în anul 1981. El a avut o colaborare durabilă cu Ridley Scott, materializată în două filme celebre ”Blade Runner, ”1492” și apoi Christoforo Colombo. Lui Vangelis îi datorăm și coloanele sonore pentru alte filme importante, inclusiv „Missing”, regizat de compatriotul său Costa Gavras, şi ”Lune de Fiel” de Roman Polanski.

În 1966, Vangelis a fondat grupul rock progresiv Aphrodites Child cu Demis Russos și Lukas Sideras, iar în 2002, a compus imnul Cupei mondiale de fotbal.

Cu o activitate muzicală de peste cinci decenii, în care a lansat peste 52 de albume, Vangelis este unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile, autorul a numeroase albume de muzică ambientală, clasică şi rock progresiv.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...